«Ντου» ελεγκτών στα χωράφια της Μαγνησίας - Ψάχνουν για ανασφάλιστους αλλοδαπούς εργάτες γης

«Ντου» ελεγκτών στα χωράφια της Μαγνησίας - Ψάχνουν για ανασφάλιστους αλλοδαπούς εργάτες γης

Κυνήγι ανασφάλιστων και στα χωράφια. Στο «στόχαστρο» Επιθεωρητών Εργασίας οι εργάτες γης. Έρχονται συντονισμένοι έλεγχοι από κλιμάκια ελεγκτών, καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι σε πολλές αγροτικές καλλιέργειες στη Μαγνησία απασχολούνται αλλοδαποί κυρίως χωρίς ασφάλιση.

Το πρόστιμο ανά εργάτη (ανασφάλιστο) είναι 10.500 ευρώ, ενώ για αλλοδαπό εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης φθάνει και τις 15.500 ευρώ.

Πριν από λίγες μέρες στη Λάρισα έπεσαν τσουχτερά πρόστιμα μετά από εκτεταμένους ελέγχους που διενεργήθηκαν σε χωράφια. Τα κλιμάκια έχουν εντολή να «οργώσουν» σε πρώτη φάση επίσης Μαγνησία και Καρδίτσα, ενώ θα ακολουθήσουν τα Τρίκαλα.

Μεγαλοκτηματίας που δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας, επιβεβαίωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ τις πληροφορίες, τονίζοντας ότι δόθηκε εντολή για εντατικούς ελέγχους προκειμένου να πειστούν οι αγρότες να πληρώνουν κανονικά το εργόσημο, καθώς τα πρόστιμα είναι μεγάλα και μπορεί να αυξηθούν περαιτέρω το προσεχές διάστημα.

Θα πρέπει να σημειωθεί, πως στα χωράφια πλέον εργάζονται κυρίως αλλοδαποί. Οι παραγωγοί είναι υποχρεωμένοι, εκτός από την πληρωμή του μεροκάματου για τη σοδειά που μαζεύουν, να πληρώνουν το εργόσημο στους εργάτες της γης, καθώς αυτό προστίθεται στα αγροτικά έξοδα και άρα διαμορφώνεται ο τρόπος που θα φορολογηθούν. Το εργόσημο ξεκίνησε να ισχύει από το 2012 προκειμένου να παταχθεί η μαύρη ανασφάλιστη εργασία. Πρόκειται ουσιαστικά για μία ειδική επιταγή συγκεκριμένης αξίας, στην οποία περιλαμβάνεται το ποσό της αμοιβής του εργαζομένου και το ποσό της εισφοράς υπέρ του φορέα κοινωνικής ασφάλισης. Οι κρατήσεις για ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη και εργαζομένου υπολογίζονται σε ποσοστό 20% επί της αναγραφομένης τιμής του εργοσήμου, ενώ για τους εργάτες γης ορίζεται ότι οι παρακρατούμενες εισφορές υπολογίζονται σε ποσοστό 10% επί της αναγραφομένης τιμής του εργοσήμου.

Θα πρέπει πάντως να ειπωθεί πως μπορεί το εργόσημο να καθιερώθηκε για εποχικά επαγγέλματα κυρίως, όμως υπάρχουν περιπτώσεις εργαζομένων που ενώ αμείβονται με εργόσημο, κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς σύνταξη, λόγω μη αποτύπωσης όλων των εργοσήμων στο σύστημα μηχανογράφησης του πρώην ΙΚΑ.

Ο αριθμός ενσήμων αποδεικνύεται, αφού το εργόσημο εκδίδεται σε δύο στελέχη, το ένα εκ των οποίων κρατείται και φυλάσσεται από τον εργοδότη ως αποδεικτικό πληρωμής και το δεύτερο αποδίδεται από τον εργοδότη στον απασχολούμενο, ως μέσο εξαργύρωσης, αλλά και ως αποδεικτικό απασχόλησης. Παράλληλα στο τέλος κάθε χρόνου ο ασφαλιστικός φορέας στον οποίο «κόβεται» το εργόσημο ανάλογα με τον κλάδο απασχόλησης, εκδίδει ετήσια συγκεντρωτική κατάσταση με τις εισφορές που έχουν καταβληθεί από τον εργαζόμενο και τον εργοδότη, η οποία συνυποβάλλεται με τη φορολογική δήλωση ως δικαιολογητικό για την έκπτωση φόρου.

ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

thessaliatv.gr