Άγνωστο πότε θα τελειώσει η απάντληση στον Σαρωνικό

Άγνωστο πότε θα τελειώσει η απάντληση στον Σαρωνικό

Περίπου 300 κυβικά πετρελαιοειδών αντλήθηκαν χθες και το Σάββατο από την τέταρτη και τελευταία μεγάλη δεξαμενή του «Αγία Ζώνη ΙΙ». Σήμερα θα συνεχιστούν οι εργασίες πάνω στο βυθισμένο πλοίο, ώστε να ολοκληρωθεί η απάντληση και από τις μικρότερες και περιφερειακές δεξαμενές του πλοίου.

Αγνωστο ακόμα είναι το πότε θα ολοκληρωθούν οι εργασίες, με τους αισιόδοξους να δηλώνουν ότι μέσα στην εβδομάδα η οικολογική βόμβα του «Αγία Ζώνη ΙΙ» θα πάψει να είναι κίνδυνος. Ωστόσο -όπως επισημαίνουν οι ειδικοί- το ναυάγιο θα πρέπει οπωσδήποτε να ανελκυθεί από τη θάλασσα, καθώς μέρος των καυσίμων δεν είναι δυνατό να απομακρυνθεί και μελλοντικά να υπάρξει νέα διαρροή. Μετά το πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη θα ανακοινωθούν τα επίσημα αποτελέσματα των ερευνητών του ΕΛΚΕΘΕ για τις επιπτώσεις της ρύπανσης που έχουν υπάρξει στο οικοσύστημα του Αργοσαρωνικού.

Την ίδια στιγμή παραμένει το χάος σχετικά με τη δεύτερη και εξίσου σημαντική απάντληση του πλοίου «Λασσέα». Το δεξαμενόπλοιο την περασμένη Τρίτη είχε δεσμευτεί από τις Αρχές, καθώς την ώρα που οδηγούταν προς απάντληση είχαν εντοπιστεί πετρελαιοειδή χωρίς παραστατικά. Το πλοίο κατασχέθηκε, ο πλοίαρχος και ο Α’ μηχανικός μετά από δύο αναβολές θα δικαστούν στις 28 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, η τρίτη πράξη του μπάχαλου που επικρατεί έχει ξεκινήσει από τη Πέμπτη, καθώς για τη νόμιμη ποσότητα καυσίμων τα ΕΛ.ΠΕ. δεν δεχόταν να την παραλάβουν, καθώς δεν υπήρχε επίσημη αναγνώριση ότι είναι διυλίσιμη.

Μεσολάβησε παρέμβαση Κουρουμπλή στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ενώ την Παρασκευή μετά από μεγάλη σύσκεψη στο υπουργείο Ναυτιλίας για τη διευθέτηση των δύο απαιτούμενων απαντλήσεων αποφασίστηκε ότι οι περίπου 1.500 τόνοι του «Λασσέα» να χαρακτηριστούν ως απόβλητα και άρα να οδηγηθούν στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης Oil One, ενώ τα καύσιμα του «Αγία Ζώνη ΙΙ» να παραληφθούν από το δεξαμενόπλοιο «Syros» και ο χαρακτηρισμός τους είτε ως απόβλητα είτε ως φορτίο να γίνει μετά την ανέλκυση τους.

«Ομως μέχρι αργά χθες το βράδυ το ‘‘Λασσέα’’ βρισκόταν έξω από τις εγκαταστάσεις των ΕΛ.ΠΕ. και όχι στης Δραπετσώνας, όπως είχε συμφωνηθεί, και με την απάντληση να είναι άγνωστο πότε θα ξεκινήσει. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα παύση φαίνεται να οφείλεται στο αίτημα του ιδιοκτήτη του φορτίου ο οποίος ζήτησε τη συνδρομή πραγματογνωμόνων για να ταυτοποιήσεων αν το περιεχόμενο του «Λασσέα» είναι απόβλητο ή ναυτιλιακό καύσιμο.

«Καμπανάκι» από τους ειδικούς για την άμεση ανέλκυση του ναυαγίου, καθώς μελλοντικά μπορεί να υπάρξει νέα διαρροή καυσίμων
 

Συνεχίζεται το αφήγημα στην Ακτή Μιαούλη ότι όλα έγιναν καλώς σχετικά με το ναυάγιο. Μετά από 15 μέρες που οι πετρελαιοκηλίδες απλώθηκαν σε όλο τον Αργοσαρωνικό, ο υπουργός Ναυτιλίας απένειμε τα εύσημα στο συντονισμό που υπάρχει για το συγκεκριμένο ζήτημα ξεχνώντας ότι για 72 ώρες ήταν απών, ενώ επίσημα το συντονιστικό όργανο συστάθηκε 5 μέρες μετά το ναυάγιο.

«Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους. Φαίνεται πως έχουμε πετύχει τελικά έναν καλό συντονισμό, όλων των άμεσα εμπλεκόμενων και ενδιαφερόμενων φορέων. Αυτός ο συντονισμός είναι και ένα δείγμα πως πρέπει να επικαιροποιηθεί ο όλος σχεδιασμός αντιμετώπισης τέτοιων κρίσεων. Και τα πράγματα δείχνουν ότι βαδίζουμε σε καλό δρόμο», δήλωσε ο υπουργός, ενώ συνεχίζει να προκαλεί υπονοώντας ότι έγινε όλος αυτός ο σάλος με τη μεγάλη και εκτεταμένη ρύπανση, επειδή «εδώ είναι κοντά τα φώτα της δημοσιότητας και τα πράγματα παίρνουν άλλη κατεύθυνση», όχι επειδή οι κηλίδες έφτασαν από τη Σαλαμίνα στο Λαγονήσι.

Το θράσος βέβαια των βουλευτών της συγκυβέρνησης δεν σταματά εκεί, καθώς εκεί που σταματά ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος των ΑΝ.ΕΛ. με δηλώσεις «δεν είδα ρύπανση» συνεχίζει η Ελένη Αυλωνίτου. Ως «ψευδή είδηση» προσπάθησε να υποτιμήσει τη φωτογραφία του Βέλγου Max Gyselinck από την παραλία του Παλαιού Φαλήρου, που δείχνει μια λουόμενη γεμάτη πίσσες στα πόδια της. Σε πρωινή εκπομπή η κ. Αυλωνίτου αμφέβαλε για τη γνησιότητα της φωτογραφίας, δηλώνοντας πως είναι προϊόν φωτομοντάζ. «Γιατί οι Βέλγοι δεν ξέρουν από photoshop;» αναρωτήθηκε η κυρία Αυλωνίτου και εξήγησε: «Υπάρχει άνθρωπος που θα βλέπει την πίσσα και θα λέει ‘‘α, τι ωραία, ο δήμαρχος μας έφερε λασπόλουτρα;’’»

Λίγο αργότερα η διάψευση ήρθε από τον ίδιο το φωτογράφο. «Η αλήθεια είναι ότι είναι πιο εύκολο να επιτίθεσαι σε μια εικόνα από το να αναλαμβάνεις την ευθύνη για ένα καταστροφικό γεγονός που υποτιμήθηκε από τη στιγμή που εκδηλώθηκε. Είναι αλήθεια επίσης ότι μια παραλία κατά μήκος της Αθηναϊκής Ριβιέρα είναι ακόμα μολυσμένη και αποτελεί πιθανό κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.

Είναι εξωφρενικό για μένα να βλέπω αυτούς τους τυχαίους πολιτικούς να συνεχίζουν να χάνουν χρόνο κατηγορώντας εμένα και να αμφισβητούν την ακρίβεια της φωτογραφίας μου, αντί να λαμβάνουν άμεσα μέτρα που θα έπρεπε εδώ και καιρό να έχουν λάβει. Θα παρακαλούσα όλους όσοι συναντούν τη φωτογραφία μου να αναλογιστούν τις συνέπειες αυτής της καταστροφής και την πιθανή επίπτωση στο περιβάλλον και τους ανθρώπους αντί να σχολιάζουν την εμφάνιση της γυναίκας που απεικονίζεται στη φωτογραφία και να την προσβάλλουν για την επιλογή της να κάνει μια βουτιά αντί να κάτσει στην παραλία, καταλήγοντας με πίσσα στο μισό κορμί της», ανάρτησε στην προσωπική του σελίδα στο facebook.

Την έντονη αντίδρασή του εξέφρασαν οι δύο συνδικαλιστικές οργανώσεις του Λιμενικού Σώματος, των Αξιωματικών και των Λιμενικών για τις δηλώσεις του προέδρου της Ενωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη. Αφού λίγες μέρες πριν ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων παίνευε τον Παναγιώτη Κουρουμπλή για το έργο του, το Σάββατο στοχοποίησε το Λιμενικό Σώμα, ζητώντας να «ξηλωθούν όλοι οι σάπιοι εκ βάρθων». «Δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να δηλώνει αόριστα ότι ‘‘η Επιθεώρηση Εμπορικών Πλοίων τα τελευταία 50 χρόνια έδινε άδειες σε σαπάκια πλοία’’, θέτοντας ουσιαστικά σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα, αφήνοντας υπονοούμενα για φαινόμενα εκτεταμένης διαφθοράς υπάλληλων που υπηρέτησαν διαχρονικά τα τελευταία 50 χρόνια στην ανωτέρω υπηρεσία.

Επειδή τα στελέχη Λ.Σ. όλων των βαθμίδων έχουν αποδείξει αδιαμφισβήτητα από την ίδρυση του Σώματος και μέχρι σήμερα τις γνώσεις, τις ικανότητες, την επαγγελματική επάρκεια και ευσυνειδησία τους, την εντιμότητά τους και τη σημαντική συμβολή τους στον τομέα της ναυτιλίας και της ασφάλειας, δεν δεχόμαστε όλα όσα αναφέρετε στη συνέντευξή σας για το Λ.Σ. και τα στελέχη του, θεωρούμε ότι έχετε πέσει θύμα κακής πληροφόρησης και σας καλούμε να ανακαλέσετε. Τέλος, καλούμε την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία να προστατέψουν, ως ελάχιστη υποχρέωσή τους, την ιστορία του σώματος, το Λ.Σ., αλλά και τους συναδέλφους μας, που με τρόπο άδικο ιδιαίτερα μετά τη βύθιση του ‘‘Αγία Ζώνη ΙΙ’’, διασύρονται χωρίς μέχρι σήμερα να έχει προκύψει η στοιχειώδης αντίδραση», ήταν το μήνυμα της Πανελλήνιας Ενωσης Αξιωματικών προς τον Βασίλη Λεβέντη.

«Οι δηλώσεις του κ. Λεβέντη που προτείνει να ‘‘ξηλωθούν’’ όλα τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος Ελληνική Ακτοφυλακή καθώς είμαστε και ‘‘διεφθαρμένοι’’ αγγίζουν τα όρια της πολιτικής ‘‘τρέλας’’ μιας και όπως φαίνεται ότι δεν έχει καν της τη στοιχειώδη γνώση του τι έχουμε προσφέρει διαχρονικά, ως λιμενικοί, στην πατρίδα. Ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών τον καλούμε άμεσα να ανακαλέσει τις προσβλητικές αυτές δηλώσεις, ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στον αγώνα που κάνουμε καθημερινά προκειμένου να συνεχίσουμε να αποτελούμε το θεματοφύλακα της ασφάλειας της χώρας μας και της προστασίας των πολιτών» δήλωσε ο πρόεδρός της, Κωνσταντίνος Κυράνης.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΒΑΜΒΑΚΑ

avamvaka@e-typos.com

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου