Ανακαλύφθηκε γονίδιο που «κρύβει» τα μυστήρια της ανοσίας

Ανακαλύφθηκε γονίδιο που «κρύβει» τα μυστήρια της ανοσίας

Το γονίδιο C6orf106 (ή C6) αν και υπάρχει περισσότερα από 500 εκατομμύρια χρόνια, μόλις πρόσφατα έχει αρχίσει να γίνεται κατανοητός ο ρόλος του.

Το γονίδιο C6orf106 (ή C6) ελέγχει την παραγωγή των πρωτεϊνών που εμπλέκονται σε λοιμώδεις παθήσεις, τον καρκίνο και τον διαβήτη.

Αν και υπάρχει περισσότερα από 500 εκατομμύρια χρόνια, μόλις πρόσφατα έχει αρχίσει να γίνεται κατανοητός ο ρόλος του.

«Το ανοσοποιητικό μας σύστημα παράγει τις πρωτεΐνες κυτοκίνες που βοηθούν στην ενίσχυση του και επίσης στην πρόληψη του πολλαπλασιασμού των ιών και άλλων παθογόνων που προκαλούν ασθένειες», εξηγεί ο ερευνητής του CSIRO Δρ Καμερον Στιουαρτ.

Και συμπληρώνει ότι «το γονίδιο C6 ρυθμίζει ακριβώς αυτή τη διαδικασία απενεργοποιώντας την παραγωγή συγκεκριμένων κυτοκίνων ώστε το ανοσοποιητικό σύστημα να μη βγει εκτός ελέγχου. Οι κυτοκίνες που ρυθμίζονται από το C6 εμπλέκονται σε ευρεία γκάμα παθήσεων, περιλαμβανομένου του καρκίνου, του διαβήτη και φλεγμονωδών διαταραχών, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα».

Η διαπίστωση αυτή συμβάλλει καταλυτικά στη βαθύτερη κατανόηση του ανοσοποιητικού συστήματος και όπως προσθέτει η Δρ Ρεμπέκα Αμπρος επίσης μέλος της ερευνητικής ομάδας «αν και το ανθρώπινο γονιδίωμα αναλύθηκε το 2003 υπάρχουν ακόμα χιλιάδες γονίδια για τα οποία γνωρίζουμε ελάχιστα πράγματα. Είναι συναρπαστικό αν σκεφτεί κανείς ότι το γονίδιο C6 υπάρχει πάνω από 500 εκατομμύρια χρόνια και έχει καταφέρει να διατηρηθεί και να μεταβιβαστεί από απλούς οργανισμούς στους ανθρώπους. Και μόλις σήμερα έχουμε πια τη δυνατότητα να μαθαίνουμε τη σημασία του».

πηγή:in.gr