Ανοιχτό θέατρο 550 θέσεων σχεδιάζει ο Δήμος Αλμυρού στα Πλατάνια

Ανοιχτό θέατρο 550 θέσεων σχεδιάζει ο Δήμος Αλμυρού στα Πλατάνια

Ανοιχτό θέατρο προγραμματίζει ο Δήμος Αλμυρού στη θέση Πλατάνια.

Στην έκταση, βρίσκεται κατασκευασμένο ένα διώροφο κτίριο με χρήση πολιτιστικών δραστηριοτήτων, εμβαδού 739,63 τ.μ. ανά όροφο και στο οποίο ένα τμήμα του είναι ημιτελές και βρίσκεται υπό κατασκευή. Ακόμη, υπάρχει ένα κτίριο για Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης που δε λειτουργεί στην παρούσα φάση, εμβαδού 301,83 τ.μ., όπως και ένα κτίσμα με κλειστές τουαλέτες για το κοινό, εμβαδού 37.94 τ.μ. Στο σύνολο της περιοχής υπάρχει διάσπαρτη φύτευση, με δέντρα και θάμνους, χωρίς κάποιο συγκεκριμένο σχεδιασμό και μια χαραγμένη διαδρομή ως πεζόδρομος στον διαγώνιο άξονα του οικοπέδου, η οποία ενώνει τη βόρεια και νότια πλευρά της έκτασης.

Ο νέος σχεδιασμός της μελέτης της περιοχής, αποτελείται από ένα υπαίθριο αμφιθέατρο και έναν χώρο στάθμευσης που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του θεάτρου, αλλά και του υπάρχοντος πολιτιστικού κέντρου που ενδεχομένως θα ολοκληρωθεί.
Ο σχεδιασμός θα αναδιαμορφώσει μια σημαντική επιφάνεια γης σε σχέση με τον υπάρχοντα πολεοδομικό σχεδιασμό του Δήμου Αλμυρού, εφόσον βρίσκεται στα όρια του αστικού ιστού, παραπλεύρως του κεντρικού οδικού δικτύου, αλλά σε σημαντική θέση για τη λειτουργία των δράσεων του οικισμού.
Η συγκεκριμένη μελέτη εστιάζεται αρχικά στην κατασκευή ενός ανοιχτού θεάτρου με αμφιθεατρικό σχεδιασμό. Συγκεκριμένα, αποτελείται από τις περιμετρικές κερκίδες ενός κεντρικού κυκλικού χώρου ορχήστρας με σύστημα αποστράγγισης, ο οποίος είναι διαμέτρου 13,00 μ., και με συνολική διάμετρο της όλης κατασκευής 28,90 m. Επίσης, υπάρχει ένα κτίριο που λειτουργεί ως κλειστός χώρος σκηνικών επιφάνειας 25,38 m2 στην ίδια στάθμη κατασκευής με τον χώρο δράσης στα 0.60 μ., η οποία ουσιαστικά αποτελεί συνέχεια της ορχήστρας και του χώρου εισόδου και εξόδου του θεάτρου.

Η όλη διαμόρφωση του θεάτρου είναι κατά προσέγγιση επιφάνειας 780,00 τ.μ. και η χωρητικότητα πληθυσμού φτάνει περίπου τα 550 άτομα, με μέγιστο ύψος κατασκευής τα 5,05 μ. Ως προς τη θέση του, το ανοιχτό θέατρο θα τοποθετηθεί παραπλήσια του υπάρχοντος πολιτιστικού κτιρίου, στη δυτική πλευρά του προς το εσωτερικό του οικοπέδου και θα είναι η απόληξη κατά πρώτον, μιας διαδρομής από τη νότια και τη δυτική πλευρά της έκτασης, με σκοπό να συνδέει τον χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων και την είσοδο από τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο με το αμφιθέατρο και κατά δεύτερον, μιας διαδρομής από τη βόρεια πλευρά του γηπέδου και τον αστικό ιστό της πόλης με το εσωτερικό της έκτασης αυτής στο σημείο του αμφιθεάτρου.
Στον χώρο της έκτασης μελέτης υπάρχει η δυνατότητα σχεδιασμού 50 περίπου θέσεων στάθμευσης, που θα τοποθετηθούν σε οριοθετημένο χώρο με φύτευση και σε μια επιφάνεια περίπου 2.200,00 τ.μ. με συγκεκριμένη εσωτερική χάραξη κυκλοφορίας και θα εξυπηρετεί πρώτιστα τις ανάγκες του αμφιθεάτρου, αλλά και δευτερογενώς τις ανάγκες των δραστηριοτήτων του εν γένει πολιτιστικού κτιρίου. Η πρόσβαση στον χώρο της στάθμευσης, θα γίνεται από την κεντρική οδό Στρατηγού Βελέντζα και χρησιμοποιεί την υπάρχουσα διαγώνια χάραξη του εσωτερικού πεζόδρομου σε ένα τμήμα του μήκους περίπου 50 μέτρων.