Διεθνής αστυνομική επιχείρηση για διαδικτυακές αεροπορικές απάτες - Έξι συλλήψεις στην Ελλάδα

Διεθνής αστυνομική επιχείρηση για διαδικτυακές αεροπορικές απάτες - Έξι συλλήψεις στην Ελλάδα

Διεθνής αστυνομική επιχείρηση, στην οποία συμμετείχαν οι Αρχές 60 κρατών,  56 αεροπορικές εταιρείες και 12 on line ταξιδιωτικά γραφεία, πραγματοποιήθηκε σε 200 αεροδρόμια, για την καταπολέμηση των απατών μέσω διαδικτύου στον τομέα των αερομεταφορών.

Η επιχείρηση υλοποιήθηκε στην Ελλάδα από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών και τις αστυνομικές υπηρεσίες όλων των αερολιμένων της χώρας και συνελήφθησαν έξι άτομα στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας.

Η επιχείρηση που έφερε την ονομασία «GAAD» (Global Airport Action Days) υλοποιήθηκε από τις 18 έως τις 22 Νοεμβρίου σε 200 αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο, με τη συνεργασία των αστυνομικών αρχών από 60 κράτη με την Europol, την Interpol, την Ameripol και των αστυνομικών αρχών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής μέσω της μη κερδοσκοπικής εταιρείας NCFTA (National Cyber Forensics and Training Alliance).

Υποστηρικτικό ρόλο διαδραμάτισε η Eurojust, από κοινού με τη Frontex, που διέθεσε εκπροσώπους της σε 28 αεροδρόμια, ενώ στο πλαίσιο του έργου AIRCOP συμμετείχαν αστυνομικές αρχές για πραγματοποίηση ελέγχων σε αερολιμένες χωρών της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

Ο συνολικός απολογισμός της επιχείρησης περιλαμβάνει εντοπισμό 165 ύποπτων συναλλαγών και 79 συλλήψεις, εκ των οποίων έξι σε ελληνικά αεροδρόμια.

Στην επιχείρηση σημαντικό ρόλο διαδραμάτισαν τα Συστήματα Καρτών (Card Schemes) και οι Πάροχοι Υπηρεσιών Πληρωμών, οι οποίοι κατόπιν επικοινωνίας με τον νόμιμο κάτοχο των πιστωτικών/χρεωστικών καρτών που χρησιμοποιήθηκαν για τις επίμαχες συναλλαγές-εκδόσεις αεροπορικών εισιτηρίων παρείχαν άμεση πληροφόρηση επιβεβαίωσης της απάτης.

Στην Ελλάδα εξετάσθηκαν συνολικά 27 ειδοποιήσεις, για ύποπτες συναλλαγές που αφορούν σε αεροπορικά εισιτήρια.

Από τις έξι συλλήψεις για απάτες σε αεροπορικά ταξίδια, οι πέντε έγιναν στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και μία στο αεροδρόμιο Σάμου.

Τι πρέπει να προσέχετε

Με την ευκαιρία της παραπάνω διεθνούς αστυνομικής επιχείρησης για την αντιμετώπιση των διαδικτυακών απατών σε αεροπορικά ταξίδια, η Europol δίνει τις ακόλουθες συμβουλές:

- Πραγματοποίησε κρατήσεις για τις διακοπές σου, απ’ ευθείας από την ιστοσελίδα του ξενοδοχείου, της αεροπορικής εταιρείας ή ενός αξιόπιστου ταξιδιωτικού πρακτορείου. Αναζήτησε το λογότυπο της ΙΑΤΑ στην ιστοσελίδα της εταιρείας.

- Πραγματοποίησε διαδικτυακό έλεγχο για να βεβαιώσεις ότι η εταιρεία είναι νόμιμη. Εάν είναι ύποπτη, ίσως υπάρχουν σχετικές προειδοποιητικές αναρτήσεις από άλλους χρήστες που είχαν εμπειρία πραγματοποίησης συναλλαγών με την εταιρεία.

- Να είσαι ιδιαίτερα επιφυλακτικός με το όνομα της ιστοσελίδας και το όνομα χώρου. Μικρές αλλαγές στο όνομα της ιστοσελίδας ή στο όνομα χώρου -όπως από .com σε .eu- μπορεί να σε ανακατευθύνουν σε διαφορετική εταιρεία.

- Έλεγξε την ασφάλεια των πληρωμών. Βεβαιώσου ότι κατά τη διαδικασία κράτησης η γραμμή διεύθυνσης url αρχίζει με https://.

- Έλεγξε εάν η ιστοσελίδα προσφέρει όρους και προϋποθέσεις, πολιτική επιστροφής χρημάτων και πολιτική απορρήτου-προστασίας προσωπικών δεδομένων.

- Εάν μια προσφορά ακούγεται πολύ καλή για να είναι αλήθεια, πιθανότατα να μην είναι.

- Αν πέσεις θύμα απάτης, διατήρησε όλα τα αποδεικτικά στοιχεία και ανάφερέ το στην αστυνομία.

www.zougla.gr