Εκδήλωση για τα ήθη και έθιμα του Ελληνικού κόσμου της Μικρασιατικής Προποντίδας

Εκδήλωση για τα ήθη και έθιμα του Ελληνικού κόσμου της Μικρασιατικής Προποντίδας

Η Εταιρεία Κοινωνικής Παρέμβασης και Πολιτισμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας (ΕΚΠΟΛ) και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Νέας Ιωνίας «Το Εγγλεζονήσι» οργάνωσαν πολιτιστική εκδήλωση γύρω από την ζωή, τα ήθη και έθιμα του Ελληνικού κόσμου της Μικρασιατικής Προποντίδας το Σάββατο 12 Μαΐου στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας Βόλου.

Μικρασιατικής καταγωγής, εξαίρετοι ιστορικοί και φιλόλογοι όπως ο Θεόδωρος Κοντάρας με το γλαφυρό τους λόγο και με την προβολή μοναδικών διαφανειών μετέφεραν νοερά την ζωή των Ελλήνων κατοίκων της βορειοδυτικής Μικρασίας, με τις βυζαντινές Εκκλησίες, τα Μοναστήρια, τα κάστρα, τις όμορφες πεδιάδες με τους απέραντους ελαιώνες και αμπελώνες και τα βαθύσκια δάση, τις χαριτωμένες Προποντιακές ακρογιαλιές, με τα τότε επιβλητικά σχολεία, τα πολυώροφα κουκουλόσπιτα με τα υπέροχα ξύλινα αρχοντικά.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν με τραγούδια της Προποντίδας η χορωδία ενηλίκων του συλλόγου και χορούς από το εφηβικό τμήμα. Στην εκδήλωση συμμετείχε και η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Βόλου.