Εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης με διαρρήξεις και στη Νέα Αγχίαλο

Εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης με διαρρήξεις και στη Νέα Αγχίαλο

Εξαρθρώθηκε, κατόπιν συνεργασίας αστυνομικών της Ομάδας Δημόσιας Ασφάλειας

του Τμήματος Ασφάλειας Κοζάνης, του Αστυνομικού Τμήματος Αμυνταίου, του Τμήματος Ασφάλειας Φλώρινας, του Τμήματος Ασφάλειας Εορδαίας και του Τμήματος Συλλογής και Διαχείρισης Πληροφοριών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας, εγκληματική οργάνωση αποτελούμενη τουλάχιστον από 8 ημεδαπούς (επτά άνδρες ηλικίας από 19 έως 39 χρόνων και 24χρονη γυναίκα όλοι Ρομά), τα μέλη της οποίας διέπρατταν κλοπές οικιών σε περιοχές της Κοζάνης, του Αμυνταίου, της Φλώρινας, της Μαγνησίας και των Γρεβενών.

Εξιχνιάσθηκαν, μετά από πολύμηνη συνεργασία και ενδελεχή έρευνα των προαναφερόμενων Υπηρεσιών, 49 διαρρήξεις οικιών που διαπράχθηκαν κατά το χρονικό διάστημα από 10-12-2016 έως 07-09-2017, από τις οποίες 23 σε περιοχές της Κοζάνης, 19 σε περιοχές του Αμυνταίου, 3 στη Φλώρινα, 3 στη Μαγνησία και συγκεκριμένα στη Ν. Αγχίαλο και μία στα Γρεβενά. Ειδικά στη Ν. Αγχίαλο οι διαρρήξεις είχαν γίνει την ίδια ημέρα, στις 11 Απριλίου του 2017. Οι δράστες διέρρηξαν τρεις οικίες, απ’ όπου έκλεψαν κοσμήματα.
Στο πλαίσιο δυο συντονισμένων αστυνομικών επιχειρήσεων που οργανώθηκαν στην Ημαθία και στη Θεσσαλονίκη, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Κοζάνης σε συνεργασία με

αστυνομικούς του Τμήματος Εγκλημάτων Κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, της Ομάδας Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας, του Τμήματος Ασφάλειας Βέροιας, του Αστυνομικού Τμήματος Αμυνταίου, του Τμήματος Ασφάλειας Εορδαίας και της Ομάδας Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας Κοζάνης, συνελήφθησαν προχθές τις πρωινές ώρες σε περιοχές της Βέροιας και της Θεσσαλονίκης, πέντε ημεδαποί άντρες ηλικίας 19, 28, 31, 32 και 39 χρόνων.
Μετά από αναλυτική αξιολόγηση και αξιοποίηση συλλεχθέντων στοιχείων, στο πλαίσιο διερεύνησης υποθέσεων διαρρήξεων οικιών στις εν λόγω περιοχές, προέκυψε ότι 8 ημεδαποί (ανωτέρω -5- συλληφθέντες, ακόμη -2- ηλικίας 21 και 35 χρόνων και μία 24χρονη γυναίκα), οι οποίοι είχαν απασχολήσει κατά το παρελθόν τις Αστυνομικές Αρχές, είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη κλοπών.

Παραβίαζαν πόρτες
Αναλυτικότερα, οι διαρρήξεις διαπράχθηκαν από τα μέλη της οργάνωσης, με την ίδια ή διαφορετική κάθε φορά σύνθεση, κυρίως απογευματινές ώρες, με τον ίδιο τρόπο δράσης (modus operandi ), ήτοι παραβιάζοντας πόρτες εισόδου ή μπαλκονόπορτες με αιχμηρό αντικείμενο με ένα τουλάχιστον μέλος να επιτηρεί εξωτερικά τον χώρο, ενώ η τοποθεσία των οικιών που επέλεγαν να διαρρήξουν, ήταν σε σημεία πλησίον εξόδων διαφυγής πόλεων ή οικισμών.
Επίσης προέκυψε ότι η εγκληματική οργάνωση είχε ταύτιση βούλησης, κατανομή ρόλων και δρούσε διαρκώς, (τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2016), μεθοδικά και οργανωμένα, με την ίδια ή διαφορετική κάθε φορά σύνθεση, με τον 39χρονο να έχει τη διεύθυνσή της και τους λοιπούς ως ισότιμα μέλη. Τα μέλη της οργάνωσης χρησιμοποίησαν ως μέσα τέλεσης των κλοπών τουλάχιστον 5 οχήματα.

Από τις κατ’ οίκον έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν διάφορα κοσμήματα, εργαλεία διαρρήξεων, 10 κινητά τηλέφωνα, 11 κάρτες sim, χρηματικό ποσό 290 ευρώ, 25,6 γραμμάρια κάνναβης, 2 ναρκωτικά χάπια και Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο.
Συνολικά τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης αποκόμισαν, από τη διαρκή εγκληματική δραστηριότητά της, παράνομο περιουσιακό όφελος τουλάχιστον 167.500 ευρώ.
Σημειώνεται ότι, από το Τμήμα Ασφάλειας Εορδαίας την 20-09-2017 και 23-09-2017 σχηματίσθηκαν ποινικές δικογραφίες σε βάρος 5 εκ των μελών της ιδίας εγκληματικής οργάνωσης, για 20 κλοπές από οικίες σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, από τις οποίες αποκόμισαν συνολικό παράνομο περιουσιακό όφελος τουλάχιστον 130.000 ευρώ.
Η προανάκριση συνεχίζεται από τα Τμήματα Ασφάλειας Κοζάνης, Φλώρινας και το Αστυνομικό Τμήμα Αμυνταίου, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο διάπραξης και άλλων κλοπών από τους ίδιους δράστες, καθώς και η ταυτοποίηση συνεργών τους.
Οι πέντε συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κοζάνης.

www.e-thessalia.gr