Η παρουσίαση της βραβευμένης ποιητικής συλλογής «Το περιβόλι της Ελληνικής Μυθολογίας» της Χρύσας Μαρδάκη

Η παρουσίαση της βραβευμένης ποιητικής συλλογής «Το περιβόλι της Ελληνικής Μυθολογίας»  της  Χρύσας Μαρδάκη

Την τρίτη ποιητική συλλογή της, μια αγκαλιά από παιδικά-εφηβικά  ποιήματα και ανθρωπολούλουδα, με τίτλο «Το περιβόλι της Ελληνικής Μυθολογίας», βραβευμένη με τον Έπαινο της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς για το έτος 2017, παρουσίασε στο Αλμυριώτικο αναγνωστικό κοινό, η ποιήτρια Χρύσα Μαρδάκη.

Συγκεκριμένα, το απόγευμα του Σαββάτου 1η Δεκεμβρίου 2018, στο Πολιτιστικό Κέντρο Αλμυρού, σε μια εκδήλωση, που παρακολούθησαν ο Δήμαρχος Αλμυρού και δημοτικοί Σύμβουλοι, Διευθυντές Σχολείων, Πρόεδροι τοπικών Συλλόγων, αντιπροσωπεία παιδιών φιλοξενουμένων στην «Κιβωτό του Κόσμου» του Βόλου και πολύς κόσμος, σε μια νεανική, μουσική και λουλουδένια σκηνή, αναδείχθηκε ποιητικά η αειθαλής ομορφιά της Ελληνικής Μυθολογίας.

Την παρουσίαση χαιρέτησαν: ο Δήμαρχος Αλμυρού κ. Δημήτρης Εσερίδης, εκ μέρους της «Κιβωτού του Κόσμου» ο εκπαιδευτικός κ. Μιχάλης Παυλής και η δημιουργός των εργαστηρίων «Ήχος και Φως» και μουσικός, κ. Σταυρούλα Μαυρομάτη.

Η εισηγήτρια και συντονίστρια της εκδήλωσης, κ. Νίκη Κυριτσά, αφού αρχικά μίλησε για το περιεχόμενο και το χαρακτήρα του βιβλίου, παρουσίασε τους υπόλοιπους συντελεστές, δηλαδή την κ. Νίκη Μαυρίκη που έκανε μια φιλολογική ανάλυση των ποιημάτων, την Βασιλική Μαρδάκη που απήγγειλε ποιήματα, την ομάδα μαθητών των εργαστηρίων «ήχος και φως», που με πρωτότυπο, μοναδικό και ψυχαγωγικό τρόπο απέδωσαν μουσικά, αρκετά ποιήματα, όπως και την ίδια την ποιήτρια, η οποία μιλώντας για το βιβλίο της είπε:

«Η  Ελληνική Μυθολογία πάντα με γοήτευε και πάντα την πολιορκούσα, ψάχνοντας αφορμή για να την κατακτήσω ποιητικά κι αυτό, γιατί από παιδί ακόμη του δημοτικού, ο ποιητικός λόγος μου έδινε απαντήσεις σ’ ότι με απασχολούσε, σ’ ότι μου έκανε εντύπωση. Στο σχολείο, πολλές φορές η ιστορία, η γεωγραφία, η λογοτεχνία και ιδίως η μυθολογία, με εντυπωσίαζαν τόσο, που μεταλλάσσονταν αργότερα στο σπίτι και εκεί μεταξύ γραμματικής και αριθμητικής, σε στίχους, σε εικόνες, σε μουσική. Μ’ αυτή τη θύμηση, μα και πρόκληση, άνοιξα πέρυσι, ελέω διαγωνισμού παιδικής ποίησης, τη Θεοσκέπαστη πόρτα του δαιδαλώδους περιβολιού της Ελληνικής Μυθολογίας. Και τι δεν βρήκα μέσα: λυγερόκορμα δέντρα, φουντωτούς θάμνους, πανέμορφα λουλούδια, πολύχρωμα ευωδιαστά στόματα, που άνοιγαν από κλαδιά και φύλλα, για να μου εξιστορήσουν τις μυθικές περιπέτειες και τις ονειρικές διαδρομές από τις οποίες περνώντας η φύση, σμιλεύει ανθρώπους, ζώα και φυτά με ουράνια χαρίσματα και γήινα κουσούρια. Κι όλ’ αυτά ήταν σαν να βγήκαν από όνειρο, σαν να έρχονταν από καταμεσής του πελάγου, σαν να συστρέφονταν σε δύνες ποταμών και σε ομίχλες ψηλών βουνών και δεν μπορούσα πια να τα ξεχάσω.
Τελικά, τι είναι η ποίηση; Εγώ νομίζω πως ποίηση είναι, από την εποχή του Ομήρου ακόμη, η γλώσσα της αναζήτησης και το ζητούμενο μαζί. Της δημιουργίας και το επίτευγμά της. Όπου η λογική αδυνατεί να φτάσει, η ποίηση το έχει ήδη κατακτήσει. Από την ποίηση γεννήθηκε η Ελληνική Μυθολογία, ποιητικά σκιαγραφήθηκε η ανθρώπινη μοίρα, κι όλες οι δυνάμεις που την επιβουλεύονται ή την συνδράμουν, κρυμμένες σε στίχους της τραγικής ποίησης ή της κωμωδίας, σαν Ολύμπιοι θεοί παρεμβαίνουν για να δώσουν λύση και να φέρουν ισορροπία στη ζωή μας.
«Ο κόσμος που αισθάνομαι πιο άνετα είναι ο Ελληνικός μύθος» είπε κάποτε ο νομπελίστας Αλμπέρ Καμύ. Πράγματι, αυτές τις εσωτερικές δυνάμεις, ίδιες φλέβες σε κορμό δέντρου, που διοχετεύουν ενέργεια στη πολυπλόκαμη ρίζα, μέχρι το πιο μακρινό του φυλλαράκι, αισθάνθηκα να με διαπερνούν και να με οδηγούν σ’ ένα θησαυρό αγνοημένο πια, ανεκμετάλλευτο, ατίμητο. Μια σοφία χιλιετηρίδων που έχει ελπίδα να αξιοποιηθεί αν μέσα από την ποίηση αναδυθούν τα βαθιά της μυστικά.  Όμως, χωρίς λεπτομερείς αναλύσεις, χωρίς επιστημονικές έρευνες, χωρίς φιλοσοφικούς προβληματισμούς.  Απλά, σαν μύθος του Αισώπου, σαν τη θεογονία του Ησιόδου, σαν μια ωδή στην Αφροδίτη της Σαπφούς.  Πόσο πιο εύγλωττα, παρά με ένα μύθο, με ένα ποιητικό μύθο, να διηγηθεί κανείς σε παιδιά και μεγάλους, το αληθινό θαύμα της ζωής;
Η ποιητική συλλογή «Το Περιβόλι της Ελληνικής Μυθολογίας» απευθύνεται  πρώτα στα παιδιά του δημοτικού, ύστερα όμως, στον καθένα, που με την ευρύτητα του παιδικού πνεύματος θα ήθελε να ξαναδιαβάσει μ’ έναν άλλο τρόπο τους μύθους μας. Πως; Με την απολαυστική και πρωτοποριακή συναυλία που έδωσαν τα παιδιά του  «ήχος και φως», οι μαθητές μιας εξαίρετης  μουσικού και ερμηνεύτριας  Σταυρούλας Μαυρομάτη, εμπνεύστριας και δημιουργού του εκπ/κου συστήματος Εναρμονία και του εκπ/κου προγράμματος «το εξαπλό μονοπάτι της τέχνης». Το πιο εκπληκτικό είναι ότι όλη αυτή η προσπάθεια γίνεται στον μικρό μας Αλμυρό κι η Σταυρούλα είναι αξιοθαύμαστη για την αγάπη με την οποία μυεί τα παιδιά στη μουσική, όσο και για το έργο που γίνεται στα εργαστήριά της. Απόψε,  ο Γιώργος Σκούρας, η Ευγενία Κοσμίδη, η Δέσποινα Γρούνα  και η Μαριαλένα Καραΐσκου, μας έφεραν τη θάλασσα, τα πουλιά, τον άνεμο, τις θροΐζουσες φυλλωσιές, τους κεραυνούς και τη βροχή και μας ταξίδεψαν  από τον ωκεανό της φιλύρας ως τα πυκνά δάση των Δρυίδων και της Πίτης.

Αμύγδαλα, καρύδια, λεμόνια, κυπαρισσόμηλα, νάρκισσοι και υάκινθοι, ανεμώνες και πασχαλιές, σταφύλια και σύκα και τόσα άλλα αγαπημένα δώρα της Ελληνικής γης, στάθηκαν για λίγο, για να μας αφήσουν ένα ελάχιστο απόσταγμα από τις ευωδιές και τις γεύσεις τους, μέσα από την εύστοχη ανάλυση της αριστούχου φοιτήτριας Φιλολογίας του ΑΠΘ Νίκης Μαυρίκη που με πολύ επαγγελματισμό και προσοχή έκανε και την γλωσσική επιμέλεια του βιβλίου. Η συνεργασία μας ξεκίνησε από την πρώτη μου ποιητική συλλογή, την «λίγο πιο πάνω από τον Παγασητικό, λίγο πιο κάτω από την Όθρυ», όταν μαθήτρια Λυκείου ακόμη, στην παρουσίασή της, απήγγειλε με πολλή ευαισθησία τα ποιήματά μου. Συνεχίστηκε με την παρουσίαση του «όσα ξέρω για τους ανθρώπους», ως εισηγήτρια και σήμερα στον κεντρικό και υπεύθυνο ρόλο, του σχολιασμού της ανάλυσης και κριτικής, που έχει αναλάβει, νιώθω μεγάλη χαρά κι ευγνωμοσύνη, που την έχω πάλι κοντά μου.
 
Ιστορίες λυπητερές, ιστορίες τραγικές, εύθυμες ιστορίες, γίνονται στιχάκι και τραγούδι  με την εφηβική ολόδροση ερμηνεία της μαθήτριας γυμνασίου και αγαπημένης μου ανιψιάς Βασιλικής Μαρδάκη. Πριν ένα μήνα η Βασιλική κράτησε περήφανα την Ελληνική σημαία στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου. Απόψε, ξεπερνώντας το τρακ και το άγχος της, με πολλή αγάπη και νεανική δροσιά, κρατά και απαγγέλει τα ποιήματα μου.

Τα πρώτα παιδιά που άκουσαν τον μύθο της λεμονιάς, του άμπελου, της ανεμώνης, ήταν οι μικρές της κόρες η Άρτεμις και η Χάρις και ξέρετε πόσο αυστηρά και ευθύβολα είναι τα παιδιά στην κριτική τους. Δεν χαρίζουν κάστανα… ήταν λοιπόν το πρώτο crash test για μένα. Φαίνεται πάντως, πως το πέρασα κι έτσι η Νίκη η Κυριτσά, διακεκριμένη δικηγόρος του Αλμυρού, με master στo Ποινικό Δίκαιο και για δεύτερη φορά μεταπτυχιακή φοιτήτρια στην διοίκηση επιχειρήσεων, αυτή τη φορά, έκανε για λίγο στην άκρη τις νομικές, εκπαιδευτικές και οικογενειακές της υποχρεώσεις και υπερασπίστηκε τα ανθρωπολούλουδα της Ελληνικής Μυθολογίας, με χαρισματικό τρόπο.

Πολλές χρωματιστές ζωγραφιές  λουλούδισαν τη σκηνή μας. Πρόκειται  για τα πανέμορφα έργα των παιδιών του 1ου νηπιαγωγείου Αλμυρού. Πολλά ευχαριστώ για τον ενθουσιασμό με τον οποίο τις δημιούργησαν, όπως και στις νηπιαγωγούς τους και τη Διευθύντρια  κ. Κυριακή Καραγκούνη, που μας τις παραχώρησαν. Ευχαριστώ επίσης, την Γιάννα, τον Γιώργο και τον Κωνσταντίνο Μαυρίκη, και το symbol και symbol plus για την πολύ όμορφη έκδοση του εικονογραφημένου αυτού βιβλίου.

Από την καρδιά μου ευχαριστώ την Αντωνία και τον Κώστα Αργυρόπουλο και το Αλμυρός info, που με μεγάλη προθυμία ανταποκρίθηκαν στο αίτημά μου και ανέλαβαν την χορηγία επικοινωνίας, την ηλεκτρονική προβολή και την κάλυψη όλης της εκδήλωσης. Ευχαριστώ τον Κώστα Κολώνη, για την οπτική και ηχητική υποστήριξη της παρουσίασης, τον Δήμο Αλμυρού και προσωπικά τον Δήμαρχο, για την παραχώρηση της αίθουσας, όπως και την smart cafe του κ. Βασίλη Κουτσογιάννη για τα σκαμπό και τo σταντ. Επίσης, την Έλενα και τον Δημήτρη Κοσμίδη, που με πολλή αγάπη, και τους ευχαριστώ θερμότατα, διάλεξαν τις καλύτερες εφηβικές και νεανικές μουσικές και τραγούδια, για να συντροφέψουν μουσικά το νέο βιβλίο. Ειδικά,  θέλω να ευχαριστήσω τα πραγματικά τιμώμενα πρόσωπα της παρουσίασης αυτής, τους γενναίους μαχητές της ζωής και ήρωες του μεγάλου αγώνα τους, τα παιδιά της «Κιβωτού του Κόσμου», πού ήρθαν από το Βόλο για να παρακολουθήσουν μια εκδήλωση, που σκοπό έχει να ενισχυθεί με την ελάχιστη αυτή προσφορά μας ένα γιγάντιο έργο και να γίνει ένα πετραδάκι στο χτίσιμο μιας καινούριας χαρούμενης και στηριγμένης σε γερά ακλόνητα θεμέλια ζωής.

Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω θερμά, όλους όσους μας τίμησαν και μας έδωσαν χαρά με την παρουσία τους και με την αγορά του βιβλίου, ενίσχυσαν οικονομικά την Κιβωτό του Κόσμου Βόλου, αφού όλα τα έσοδα της παρουσίασης προσφέρθηκαν για το σκοπό αυτό».