Η παρουσίαση του 22ου Τεύχους του Δελτίου της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού (βίντεο&φωτο)

Η παρουσίαση του 22ου Τεύχους του Δελτίου της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού (βίντεο&φωτο)

ΦΙΛΑΡΧΑΙΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΛΜΥΡΟΥ ΟΘΡΥΣ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ 22ου τ. του ΔΕΛΤΙΟΥ

Την περασμένη Κυριακή, 2-12-2018, η Φιλάρχαιος Εταιρεία Αλμυρού «Όθρυς» παρουσίασε επίσημα το 22ο τεύχος του Δελτίου της, του 2018, στην αίθουσα ομιλιών των γραφείων της. Η αίθουσα αποδείχθηκε πολύ μικρή για να φιλοξενήσει τους πολλούς φιλίστορες του Αλμυρού που προσήλθαν και γέμισαν ασφυκτικά όλους τους χώρους του οικήματος.  
Την παρουσίαση έκαναν: Ο  κ. Ευθύμιος Ζιγγιρίδης, Αντιπρόεδρος του  Κέντρου Πρόληψης Μαγνησίας και Μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΠΟΛ Θεσσαλίας, ο Πρόεδρος της Φιλαρχαίου  κ. Βίκτωρ  Κοντονάτσιος  και η Αντιπρόεδρος  κ. Χρυσούλα  Κοντογεωργάκη-Τσαμανή, η οποία είχε και τον συντονισμό της εκδήλωσης και ξεκινώντας ευχαρίστησε όσους έχουν προσφέρει κάποιου είδους οικονομική και επαγγελματική βοήθεια ή  βιβλία, ή προσωπικά και  οικογενειακά κειμήλια:
  Τον Γεώργιο Μπασδάνη, την Ιωάννα   Κενανίδου,   τη Ζωή Μποτού,   τη Γεωργία  Σεφτελή, τον Θανάση Αλεξίου  – Τύπωσέ το, τον Κώστα Κολώνη, το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων,  την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, τον Λαό του Αλμυρού και almyros.gr  και  το almyrosinfo.gr.
Επίσης την ευεργέτιδά τους Αποστολία Κουτσοπίνα,  η οποία με αγάπη και ενδιαφέρον στηρίζει και βοηθάει στο έργο τους, αλλά και όλους τους παρευρισκομένους που συμπαρίστανται και υποστηρίζουν τις προσπάθειές τους.
Και οι τρείς ομιλητές κράτησαν αδιάπτωτο το ενδιαφέρον όλων, παρουσιάζοντας τα θέματα που περιέχονται στο τεύχος, τα οποία πλαισίωσαν με την προβολή εικόνων και φωτογραφιών.
Έξι πολύ ενδιαφέροντα θέματα  περιλαμβάνει το 22ο τεύχος του ΔΕΛΤΙΟΥ:
-    «Η Ένωσις Γεωργικὠν Συνεταιρισμών Αλμυρού και ο Χρήστος Β. Τσιαμανής, ο δημιουργικός διευθυντής της», της Χρυσούλας Κοντογεωργάκη και του Παναγιώτη Θ. Τσαμανή.
-     Ἡ κοινωνικὴ προσφορὰ τοῦ Μοναστηριοῦ τῆς Παναγίας Κισσιώτισσας» και
-    «Ἡ προέλευση τῆς ὀνομασίας «Παναγία Ξενιά», του Βίκτωρος  Κοντονάτσιου.
-    « Οι Αναμνήσεις του Λευτέρη Κενανίδη, 1935 – 1984».
-    «Το ‘Ταφικό Μνημείο’ του δυτικού νεκροταφείου του λόφου της Γορίτσας», της
Ιωάννας Μαμαλούδη.
-    «Η ‘μυστηριώδης’ νησίδα Αγ. Νικόλαος της Αμαλιάπολης» του Γεωργίου Τσολάκη.
Όπως πάντα βέβαια προτάσσονται τα «Προλογικά» του επιμελητού της έκδοσης. Μετά τις 6 εργασίες ακολουθεί η νέα στήλη  «Έργα και Ημέραι Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού ‘Όθρυς’ για τα έτη 2017 – 2018», όπου αναφέρονται όλες οι δράσεις που πραγματοποιήθηκαν σ’ αυτό το διάστημα. Εν συνεχεία γίνεται η παρουσίαση των βιβλίων που παραλήφθηκαν μέσα στο 2018 και στο τέλος αναγράφονται τα νέα εγγραφέντα μέλη.
Παρόντες ήταν ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, στον τομέα της οικονομίας, αναπτυξιακών προγραμμάτων και περιβάλλοντος κ. Γιώργος Καλτσογιάννης, ο Δήμαρχος Αλμυρού  κ. Δημήτρης  Εσερίδης και ο εκπρόσωπος του Δ/τού της 111 Π. Μ., επ/γός ΤΤΗ κ. Δημήτριος Πέτρου, οι οποίοι χαιρέτησαν θερμά την έκδοση του νέου Δελτίου και συγχάρηκαν τα μέλη του Δ. Σ. της Φιλαρχαίου για τις άοκνες προσπάθειες καταγραφής της τοπικής ιστορίας. Επίσης παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού  Συμβουλίου κ. Νίκος Καλλές, ο Αντιδήμαρχος περιβάλλοντος και καθαριότητος  κ. Κώστας Νικοβιώτης, ο εντεταλμένος Σύμβουλος σε θέματα αγροτικά-κτηνοτροφικά κ. Αριστείδης Καραγεώργος, πρόεδροι και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων της περιοχής, της Ενώσεως Γ. Συνεταιρισμών και του Συνεταιρισμού  Αλμυρού.
Στο τέλος ο πρόεδρος κ. Β. Κοντονάτσιος ανακοίνωσε  τη νέα πρωτοποριακή πρωτοβουλία της Φιλαρχαίου Εταιρείας να ξεκινήσει από το νέο έτος μαθήματα Τοπικής Ιστορίας, τα οποία θα μπορούν να παρακολουθούν άτομα όλων των ηλικιών, ανεξαρτήτως μορφώσεως. Λεπτομερής ανακοίνωση θα γίνει μετά τις γιορτές. Μπορούν όμως να γίνονται δηλώσεις ενδιαφέροντος συμμετοχής και προεγγραφές σε όλα τα μέλη του Δ.Σ. Ήδη με την ανακοίνωση δήλωσαν συμμετοχή 18 άτομα.
Το ΔΕΛΤΙΟ διατίθεται από όλα τα μέλη του Δ. Σ. στην τιμή των10 ευρώ.