Η συζήτηση για το τεχνικό πρόγραμμα 2019 και τον προϋπολογισμό του Δήμου Αλμυρού (βίντεο)

Η συζήτηση για το τεχνικό πρόγραμμα 2019 και τον προϋπολογισμό του Δήμου Αλμυρού (βίντεο)

Εγκρίθηκε στην συνεδρίαση

του δημοτικού συμβουλίου Αλμυρού την Παρασκευή 30/12, το τεχνικό πρόγραμμα έτους 2019, το οποίο είναι προϋπολογισμού 6,7 εκατομμυρίων ευρώ. Τα νέα έργα μαζί με τις προμήθειες που προβλέπεται να εκτελεσθούν το 2019 είναι συνολικού προϋπολογισμού 2.942.000 ευρώ, ενώ τα συνεχιζόμενα έργα είναι προϋπολογισμού 3.795.000 ευρώ. Η απόφαση έγκρισης ελήφθη κατά πλειοψηφία.

Εισηγούμενος το θέμα ο δήμαρχος Αλμυρού Δημήτρης Εσερίδης τόνισε ότι ο Δήμος έχει ένα ισχυρό ταμείο και χρηματοδοτεί τα έργα. «Δεν καπηλευόμαστε κανένα έργο. Όλα είναι των δημοτών. Είμαστε μπροστά και παρόντες σε όλους τους πολίτες με το να λέμε αλήθειες και δεν κρυβόμαστε ποτέ», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Νίκος Καλλές στάθηκε στα έργα που έγιναν όπως η κεντρική πλατεία, τα Ζερέλια, η αποχέτευση Σούρπης, η αποχέτευση της Αμαλιάπολης. Επίσης τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό έργο η λιμνοδεξαμανή Ξηριά.

Το τεχνικό πρόγραμμα δίνει έμφαση στην αγροτική οδοποιία, στις αναπλάσεις πλατειών, στην ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και στην ενίσχυση της στατικής επάρκειας δημοτικών και σχολικών κτιρίων. Ακόμη έμφαση δίνει στις επισκευές και συντηρήσεις σχολικών κτιρίων, στην εσωτερική οδοποιία, στην κατασκευή νέων διδακτηρίων, στην πυροπροστασία οικισμών και στις υδρεύσεις οικισμών.

Το Τεχνικό πρόγραμμα καταψηφίστηκε από τέσσερις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, με εξαίρεση την παράταξη του κ. Κωνσταντίνου Κρανά.

Συγκεκριμένα, κατά του τεχνικού προγράμματος τάχθηκε ο πρώην δήμαρχος Αλμυρού Βαγγέλης Χατζηκυριάκος, ο οποίος τόνισε ότι το πρόγραμμα περιλαμβάνει πολλά συνεχιζόμενα έργα και ότι το 2019 είναι προεκλογική περίοδος και η δημοτική αρχή προσπαθεί να μοιράσει ατάκτως τα έργα για να δείξει ότι κάτι μπορεί να κάνει. Ο ίδιος εκτίμησε ότι η δημοτική αρχή δεν θα μπορέσει να απορροφήσει κανένα από τα κονδύλια.
«Όχι» στην ψήφιση του τεχνικού προγράμματος είπε και ο επικεφαλής της Ενωτικής Δημοτικής Κίνησης Αλμυρού Νίκος Τσανής, ο οποίος συντάχθηκε με την άποψη Χατζηκυριάκου.
Ακόμη ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σάββας Τσόγκας, που τοποθετήθηκε επίσης αρνητικά, είπε ότι το τεχνικό πρόγραμμα θα μείνει στα χαρτιά, ενώ αναρωτήθηκε πόσα από τα έργα που θα γίνουν θα εκτελεσθούν από τις τσέπες δημοτών και πόσα με χρήματα από το κράτος. Από την πλευρά του ο πρώην δήμαρχος Αλμυρού Σπύρος Ράππος ψήφισε λευκό.

Ακολούθησε η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του Δήμου που ανέρχεται στα 18.977.264 ευρώ. Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος κ. Μακρης στην εισήγησή του, πρόκειται για πραγματικό προύπολογισμό καθώς η εποχη των πλασματικών έχει περάσει. Βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία που πρώτα εγκρίνονται από το Παρατηρητήριο του Υπουργείου Εσωτερικών και μετά έρχεται προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο.

Ο προϋπολογισμός καταψηφίστηκε από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, με εξαίρεση την παράταξη του κ. Κωνσταντίνου Κρανά. Επίσης ο κ. Ράππος ψήφισε λευκό.

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ