Ιράκ: Οι πολύνεκρες διαδηλώσεις έριξαν την κυβέρνηση - Ο λόγος στο λαό

Ιράκ: Οι πολύνεκρες διαδηλώσεις έριξαν την κυβέρνηση - Ο λόγος στο λαό

Προς νέες εκλογές οδεύει το Ιράκ μετά από δύο μήνες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που αφήνουν πίσω τους μία χώρα σε αναβρασμό και 420 νεκρούς από ένα κύμα ακραίας καταστολής των κρατικών αρχών.

Ενδεικτικό του μεγέθους της βίας που ασκήθηκε είναι πως σήμερα καταδικάστηκε σε θάνατο ένας αξιωματικός της αστυνομίας με την κατηγορία της δολοφονίας διαδηλωτών.

Είναι η πρώτη τέτοια ετυμηγορία από την έναρξη των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Επίσης, ένας αντισυνταγματάρχης καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης οκτώ ετών.

Εναντίον τους είχαν προσφύγει οι οικογένειες διαδηλωτών που σκοτώθηκαν στις 2 Νοεμβρίου στην Κουτ.  

Στα επεισόδια που ξέσπασαν κατά της κυβέρνησης με αιτήματα να μπει τέρμα στη διαφθορά και να βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής των πολιτών, διαδηλωτές επιτέθηκαν σε κυβερνητικά κτίρια και σε κτίρια που χρησιμοποιούν παραστρατιωτικές ομάδες, που ιδρύθηκαν προκειμένου να πολεμήσουν τον ISIS και έκτοτε έχουν ενσωματωθεί στον κρατικό μηχανισμό.

Σε μία φωτογραφία που κυκλοφορεί στα ΜΜΕ, φαίνεται ένας διαδηλωτής να ποζάρει καθισμένος σε "χρυσοποίκιλτη" καρέκλα, που έχει πάρει από κυβερνητικό κτίριο, κρατώντας τη σημαία του Ιράκ.

Πολλοί από τους διαδηλωτές εκτελέστηκαν από τις αστυνομικές αρχές.

Υπενθυμίζεται πως το Ιράκ βρίσκεται σε κατάσταση χρόνιας αποσταθεροποίησης, μετά την εισβολή των ΗΠΑ το 2003 και την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσείν.

Η αφορμή της επέμβασης ήταν τα περίφημα "χημικά" του Ιράκ, με τα οποία υποτίθεται πως απειλούσε τις ΗΠΑ και τους ευρωπαίους συμμάχους, τα οποία ουδέποτε αποδείχτηκε πως υπήρχαν.

Η επέμβαση είχε ως αποτέλεσμα την αποσταθεροποίηση τόσο της χώρας, όσο και της ευρύτερης περιοχής, με αποτέλεσμα  - μεταξύ άλλων - και την άνοδο και εξάπλωση του Ισλαμικού Κράτους.

Το Ιράκ είναι η δεύτερη σημαντικότερη πετρελαιοπαραγωγική χώρα, ωστόσο ένας στους πέντε Ιρακινούς ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και η ανεργία στους νέους είναι 25%.

Οι νέοι δε αποτελούν το 60% του πληθυσμού.

πηγή:nooz.gr

Ρεπορτάζ του Al Jazeera