Κάλεσμα πρώην εργαζόμενων σούπερ μάρκετ Καρυπίδη του Αλμυρού

Κάλεσμα πρώην εργαζόμενων σούπερ μάρκετ Καρυπίδη του Αλμυρού

Πανελλαδικό σωματείο εργαζομένων Καρυπίδη (πρώην Αρβανιτίδη)

Οι πρώην εργαζόμενοι του σούπερ μάρκετ Καρυπίδη του Αλμυρού(τώρα Μάρκετ ιν) απευθυνόμαστε σε όλους τους εργαζόμενους, ειδικότερα στους συναδέλφους στα σούπερ μάρκετ, επειδή θέλουμε να ενημερωθείτε από "πρώτο χέρι" για την κατάσταση που βρισκόμαστε εδώ και πάνω από ένα χρόνο, να βγάλετε συμπεράσματα από το δικό μας παράδειγμα, να πάρετε θέση.

Απευθυνόμαστε σε όλους εσάς για να είστε σε ετοιμότητα. Κανένας μόνος του δεν μπορεί να εξασφαλίσει το μέλλον του βασισμένος σε μια υπάρχουσα κατάσταση. Η πείρα μας λέει ότι όση υπομονή κάνουμε και έχουμε ανοχή στην εργοδοσία, μόνο χειρότερα μπορούν να γίνουν τα πράγματα για εμάς.

Οι εκάστοτε κυβερνήσεις, με τα μνημόνια και τις αξιολογήσεις φροντίζουν ώστε να δίνονται όλα τα απαραίτητα περιθώρια στην εργοδοσία να πατάνε στις πλάτες μας, στις ζωές μας και να πλουτίζουν όσο εμείς "βολευόμαστε με λιγότερα", "κάνουμε υπομονή με τα απλήρωτα", "μοιράζουμε τη δουλειά ενός σε δύο και παραπάνω ή κάνουμε τη δουλειά δύο και παραπάνω με μισθούς ενός".

Η ανάπτυξη, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, διαφημίζει πατάει στα απομεινάρια των δικαιωμάτων μας, έχει ως βασική προϋπόθεση το ξεζούμισμά μας. Οι νέες θέσεις που προπαγανδίζουν "ανοίγουν" γιατί κάποιοι άλλοι πετιούνται εκτός δουλειάς, απολύονται, δεν ανανεώνονται συμβάσεις. Στην ουσία είναι ανακύκλωση της ανεργίας και όχι ανάπτυξη.

Συγκεκριμένα για τα σούπερ μάρκετ "Καρυπίδης": Θυμίζουμε ότι τα σούπερ μάρκετ "Καρυπίδης" απασχολούσαν σε όλη τη Β. Ελλάδα πάνω από 1.400 εργαζόμενους. Όλοι οι εργαζόμενοι είμαστε από τον προηγούμενο Οκτώβρη σε επίσχεση, πολλοί από το Μάη του 2016, όντας ήδη τότε τέσσερις και πάνω μήνες απλήρωτοι.

Πριν ξεκινήσουν τα απλήρωτα, όλοι μας είχαμε συμβάσεις με βάση τα χρόνια που δουλεύαμε. Στη συνέχεια, αρκετοί δεχτήκαμε μειώσεις "για να μην απολυθεί κανείς, για να μην κλείσει η επιχείρηση". Όταν ξεκίνησαν τα απλήρωτα κάναμε υπομονή "για το καλό της επιχείρησης, για να μην κλείσει και χάσουμε τις δουλειές μας”. Για αρκετούς μήνες ήμασταν σε αμηχανία, ο καθένας προσπαθούσε να τα βγάλει πέρα μόνος του, δεν οργανωθήκαμε άμεσα για να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας, “για να μην κάνουμε κακό στο όνομα του μαγαζιού”, ακόμη και όταν τα περισσότερα ράφια ήταν άδεια!

Ποιο το αποτέλεσμα; Τα καταστήματα έκλεισαν, ανεξάρτητα από τη στάση μας, εμείς μείναμε κυριολεκτικά στο δρόμο. Τον ένα χρόνο που είναι κλειστά τα σούπερ μάρκετ, δεν πήραμε ποτέ τα δεδουλευμένα μας, ούτε μέρος αυτών (κοντά δύο χρόνων), ούτε καν απολυθήκαμε! Τα περισσότερα σούπερ μάρκετ ήδη μεταβιβάστηκαν σε άλλες εταιρείες σούπερ μάρκετ ("Market In", "ΑΒ" και αλλού), χωρίς τους εργαζόμενους των αντίστοιχων καταστημάτων. Τα τέσσερα καταστήματα του νομού Μαγνησίας στην Market In.
Σήμερα διεκδικούμε το αυτονόητο!

Το κατάστημα του Αλμυρού έχει ανοίξει από την Μεγάλη Εβδομάδα χωρίς εμάς μέσα γιατί δεν υποκύπσαμε στους εκβιασμούς των Καρυπίδη και Ράμμου να τους χαρίσουμε τα κεκτημένα δικαιώματα μας καθώς και τα δεδουλευμένα μας.

Δεν τους  χαρίζουμε ούτε ένα ευρώ, ούτε ένα από τα δικαιώματα μας, ούτε βήμα πίσω!

Διεκδικούμε να συνεχίσουμε να δουλεύουμε στο κατάστημα που δουλεύαμε τόσα χρόνια, στο κατάστημα που εμείς το φτιάξαμε, εμείς το δουλεύαμε, εμείς το κάναμε "φιλέτο" στις ορέξεις των εργοδοτών.

Είμαστε αποφασισμένοι να πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, αξιοποιώντας κάθε δυνατή μορφή πάλης, μαζί με το σωματείο μας, ώστε να επιστρέψουμε στη δουλειά μας με όλα μας τα δικαιώματα και έχοντας εξοφληθεί έως το τελευταίο ευρώ.

Μαζί με τους ήδη προσληφθέντες συναδέλφους (παλιούς και νέους) να απαιτήσουμε για συμβάσεις αορίστου χρόνου, μισθούς και δικαιώματα στο ύψος των αναγκών μας, να μην απολυθεί κανείς.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να στηρίξετε τον αγώνα μας με οποιονδήποτε τρόπο, με τη φυσική σας παρουσία την Παρασκευή στα δικαστήρια του Βόλου που θα εκδικαστεί η αγωγή μας για τα χρήματα που μας οφείλονται καθώς και για τις θέσεις εργασίας μας με όλα μας τα δικαιώματα.(Π.Δ. 178/2002) αλλά κύρια βγάζοντας συμπεράσματα για το δικό σας χώρο δουλειάς.

Σας καλούμε να μη σκύβετε το κεφάλι, να μην κάνετε υπομονή για το συμφέρον άλλων, να σκεφτείτε τις δικές ζωές και οικογένειες.

Ο αγώνας μας είναι και δικός σας αγώνας! Η πείρα μας λέει ότι όσο επιτρέπουμε στην εργοδοσία να κάνει κάτι, αργά ή γρήγορα αυτό γενικεύεται και αλλού. Το να μην πάρει η "Market IN" τους παλιούς εργαζόμενους, για να πάρει άλλους φθηνότερους, είναι μήνυμα για όλους τους εργαζόμενους. Το να μην ικανοποιηθούν οι ορέξεις ενός εργοδότη, είναι μήνυμα σε όλα τα αφεντικά ότι οι εργαζόμενοι είναι οργανωμένοι, έχουν σωματείο, δεν θα περνάνε ότι θέλουν έτσι απλά.
Κανένας μόνος του.Τα προβλήματα που έχουμε είναι κοινά και κοινός πρέπει να είναι ο αγώνας για να τα αντιμετωπίσουμε.Με ταξική αλληλεγγύη και ανυποχώρητο αγώνα να χτυπήσουμε την αιτία που μας προκαλεί όλα τα προβλήματα,την ανεργία,την ανασφάλεια,το άγχος για την επιβίωση.Η αιτία αυτή  είναι το σύστημα της εκμετάλλευσης που ωφελεί τους λίγους και χτυπάει εμάς,τους πολλούς.

Συνάδελφε κάνε τον αγώνα μας δική σου υπόθεση!
Η νίκη μας θα είναι πρώτα νίκη δική σου!

Όλοι την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου στα δικαστήρια του Βόλου στις 9:00 το πρωί.
 
Μας αφορά όλους!