Κεντροαριστερά: Στο δεύτερο γύρο Γεννηματά- Ανδρουλάκης

Κεντροαριστερά: Στο δεύτερο γύρο Γεννηματά- Ανδρουλάκης

Αντιμέτωποι στο δεύτερο γύρο των εκλογών για την ανάδειξη του αρχηγού του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς θα βρεθούν η Φώφη Γεννηματά και ο Νίκος Ανδρουλάκης.
 
Μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψήφων, η Φ. Γεννηματά προηγείται με 42,76% και ο  Ν.Ανδρουλάκης ακολουθεί με 25,38%.

Επί 166.782 ψηφισάντων σε σύνολο 210.505 στην Ελλάδα και το εξωτερικό, πέραν των λευκών και των άκυρων, έλαβαν:

Φώφη Γεννηματά 70.679, 42,76%
Νίκος Ανδρουλάκης 41.955, 25,38%
Γιώργος Καμίνης 22.226, 13,45%
Σταύρος Θεοδωράκης 15.603, 9,44%
Γιάννης Μανιάτης 6.979, 4,22%
Γιάννης Ραγκούσης 3.954, 2,39%
Κωνσταντίνος Γάτσιος 2.691,1,63%
Απόστολος Πόντας 890, 0,54%
Δημήτρης Τζιώτης 317, 0,19%

Τα οριστικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα, μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης.

Δηλώσεις

Η Φώφη Γεννηματά δήλωσε: Οι πολίτες με την συμμετοχή και την επιλογή τους μίλησαν. Θέλω να ευχαριστήσω όλες και όλους για την στήριξη και την εμπιστοσύνη τους. Τολμήσαμε. Σήμερα έγινε το αποφασιστικό βήμα, ένα συγκλονιστικό πολιτικό γεγονός για την Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη και την χώρα.

Οι 212.000 Ελληνίδες και Έλληνες είναι συνιδρυτές στην μεγάλη Κεντροαριστερά. Έδωσαν εντολή ενότητας και αλλαγής. Δικαίωσαν την πρωτοβουλία μας. Έστειλαν μήνυμα αντίστασης στον κατήφορο και στον αυταρχισμό της Κυβέρνησης και αντίδρασης στην συντήρηση και τη λιτότητα.

Η ώρα της ανατροπής του πολιτικού σκηνικού ήρθε. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη ΑΛΛΑΓΗ, με πρωταγωνιστή τον ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς, που φέρνει το πραγματικά ΝΕΟ στην πολιτική μας ζωή. Σπάμε τον κακέκτυπο δικομματισμό και ανοίγουμε νέους δρόμους για την χώρα.

Ευχαριστώ όλους τους συνυποψήφιους μου για τον καλό αγώνα που δώσαμε και την συμβολή τους στην επιτυχία της προσπάθειας. Είμαι βέβαιη ότι θα είμαστε όλοι μαζί την επόμενη μέρα. Συγχαρητήρια στην Επιτροπή Αλιβιζάτου για το σημαντικό έργο της. Ευχαριστώ τους χιλιάδες εθελοντές που έδωσαν ζωή στην διαδικασία. Προχωράμε μαζί με αυτοπεποίθηση.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε: Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα. Με την συγκλονιστική συμμετοχή του κόσμου αλλάζει ο πολιτικός χάρτης στην πατρίδα μας. Οι προοδευτικοί πολίτες πήραν τον νέο φορέα στα χέρια τους. Είναι ένα ηχηρό μήνυμα προς την ελληνική κοινωνία, το πολιτικό σύστημα και προς εμάς τους ίδιους.

Θέλω να τους ευχαριστήσω όλους και τον καθέναν ξεχωριστά, μέσα από την καρδιά μου, που στάθηκαν ώρες στις ουρές για να δηλώσουν πως η Παράταξη είναι Εδώ. Ευχαριστώ και συγχαίρω τους συνυποψήφιους μου για τον ωραίο αγώνα και τους καλώ να συνεχίσουμε ενωμένοι την προσπάθεια και την επόμενη Κυριακή. Είμαστε εδώ μαζί, σε πείσμα όσων έλεγαν πως δεν θα τα καταφέρουμε.

Τώρα χρειάζεται να ακούσουμε την πλειοψηφία των συμπολιτών μας για αλλαγή πορείας. Εμείς τώρα αρχίζουμε. Και ζητάμε ισχυρή εντολή ανανέωσης και αλλαγής γενιάς, για την επόμενη μέρα. Είμαι εδώ για να δώσουμε μαζί τη μάχη για την αναγέννηση της παράταξης αλλά και της χώρας. Σας θέλω όλους δίπλα μου.

Ο Γιώργος Καμίνης συνεχάρη όλους τους συνυποψήφιους για τον αγώνα που έδωσαν, ιδίως τη Φώφη Γεννηματά και τον Νίκο Ανδρουλάκη, καθώς και τον Νίκο Αλιβιζάτο για την άψογη διεξαγωγή της διαδικασίας της ψηφοφορίας.

«Θα προχωρήσουμε με ενότητα και ελπίδα για όλα όσα μπορούμε να πετύχουμε μαζί. Σήμερα με τη μαζική συμμετοχή ξεκίνησε η μεγάλη μέρα για την παράταξη και τη χώρα», δήλωσε.

Και εξέφρασε τις ευχαριστίες στους προοδευτικούς πολίτες «που με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους σήμερα. Οι ιδέες μας, οι προτάσεις μας, οι άνθρωποι που μας εκπροσωπούν, θα είναι παρόντες. Ευχαριστώ μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου, τους εκατοντάδες εθελοντές που μέσα σε λίγες εβδομάδες και σε δύσκολες συνθήκες, έδωσαν την ψυχή τους, για να δημιουργηθεί από το μηδέν μια νέα δυναμική. Όλοι μαζί θα χτίσουμε τη νέα μας παράταξη. Όλοι μαζί θα αλλάξουμε τη χώρα».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης έγραψε στο Twitter: Θέλω να συγχαρώ και δημοσίως την κυρία Γεννηματά για την επιτυχία της. Ελπίζω να αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου της προοδευτικής παράταξης. Ευχαριστώ τους πολίτες που με στήριξαν και σε αυτή τη μάχη. Το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που θέλαμε, αλλά ο αγώνας για να αλλάξουμε τη χώρα συνεχίζεται.

«Νίκησε η Παράταξη» δήλωσε ο Γιάννης Μανιάτης επισημαίνοντας ότι «οι 210.000 δημοκράτες πολίτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της συμμετοχής είναι οι θριαμβευτές της ημέρας.  Ο προοδευτικός κόσμος, που στήριξε και συμμετείχε είναι το θεμέλιο για την πολιτική επιτυχία του εγχειρήματος μας. Είναι ο συλλογικός εγγυητής της ενότητας στις μεγάλες μάχες που έχουμε μπροστά μας».

Συνεχάρη τη Φώφη Γεννηματά για την άξια νίκη της και το Νίκο Ανδρουλάκη για την επιτυχία του να περάσει στο δεύτερο γύρο των εκλογών. «Είμαι σίγουρος ότι θα γίνει μια ουσιαστική πολιτική αναμέτρηση μεταξύ συντρόφων ώστε να έχουμε το μέγιστο συλλογικό όφελος για την παράταξη», υπογράμμισε συγχαίροντας τους υπόλοιπους υποψηφίους που συμμετείχαν και τον Νίκο Αλιβιζάτο για την άψογη διαδικασία της ψηφοφορίας.

Τα συγχαρητήρια στη Φώφη Γεννηματά για τη νίκη της και στον Νίκο Ανδρουλάκη για τη δεύτερη θέση έδωσε ο Γιάννης Ραγκούσης. «Ανεξαρτήτως του αρνητικού αποτελέσματος για εμένα προσωπικά, όπως είχα πει από την αρχή, θα υπηρετήσω την ενότητα με όλες μου τις δυνάμεις», τόνισε ευχαριστώντας όλους όσοι τον ψήφισαν.

Η συμμετοχή

Ξεπέρασε τις προσδοκίες των διοργανωτών η προσέλευση στις εκλογές για την ηγεσία του νέου φορέα.

210.505 πολίτες ψήφισαν, ενώ στα εκλογικά κέντρα -καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας- σχηματίστηκαν ουρές.

Τέσσερις στους δέκα ψηφοφόρους ήταν άνω των 65 ετών. Στις ηλικίες έως 24 ετών, το ποσοστό δεν ξεπέρασε το 3%.

Η συμμετοχή ανά ηλικιακή ομάδα έχει ως εξής:

17-24 3%
25-34 8%
35-44 10%
45-54 15%
55-64 26%
65+ 39%

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διαδικασιών Δεοντολογίας, Νίκος Αλιβιζάτος, δήλωσε πως το φράγμα των 200.000 συμμετεχόντων έσπασε: «Είναι μεγάλη επιτυχία ανεξάρτητα από τον νικητή. Ο κόσμος έδειξε ότι θέλει κάτι γνήσια μεταρρυθμιστικό ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το σημερινό είναι η καλύτερη απάντηση στους κυνικούς και όσους ειρωνεύονταν τη διαδικασία».
 
Όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, η συμμετοχή πλησιάζει στα επίπεδα των εσωκομματικών εκλογών στις 18 Μαΐου 2012 με την ανοιχτή εκλογική διαδικασία που εγκαινίασε ο Γ. Παπανδρέου το 2004. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος τότε έλαβε 230.105 ψήφους (επί 236.151) ψηφισάντων και εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
 
Στις εσωτερικές εκλογές στις 14 Ιουνίου 2015 στην οποία συμμετείχαν περίπου 50.000 μέλη του κόμματος η Φώφη Γεννηματά έλαβε πάνω από το 50% των ψήφων από τον πρώτο γύρο και εξελέγη νέα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Αποτελέσματα

Μαγνησία

Με πολύ μεγάλη διαφορά επικράτησε η Φώφη Γεννηματά στην Μαγνησία με ποσοστό που αγγίζει το 47%. Ο Ανδρουλάκη έλαβε 19,80%, ο Καμίνης 17,80% και ο Θεοδωράκης 8,7%.

Φθιώτιδα

Η Φώφη Γεννηματά συγκέντρωσε 53,4% με δεύτερο τον κ. Νίκο Ανδρουλάκη με 21,7%. Ακολουθούν Καμίνης με 9,2%, Θεοδωράκης με 6,6%, Μανιάτης με 3,8%, Ραγκούσης με 2,8% και Γάτσιος με 2,1%.

Ευρυτανία

Ποσοστό 49,1% πήρε η Φώφη Γεννηματά στην Ευρυτανία. Ο Νίκος Ανδρουλάκης 25%. Ακολουθούν Καμίνης με 14,7%, Ραγκούσης με 3,3% και Θεοδωράκης με 2,9%.

Φωκίδα

Ποσοστό 51,06% συγκέντρωσε η Φώφη Γεννηματά στο νομό Φωκίδας. Δεύτερος ο Νίκος Ανδρουλάκης με 16,76%. Ακολουθούν Γ. Καμίνης με 11,73%, Θεοδωράκης με 6,40%, Μανιάτης με 5,9% και Ραγκούσης με 3,7%.

Βοιωτία

Η Φώφη Γεννήματα συγκέντρωσε 57,7%, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης 18,6%. Ακολουθούν ο Γ. Καμίνης με 11,7%, ο Στ. Θεοδωράκης με 5,5%, ο Γ. Μανιάτης με 2,3%, και ο Γ. Ραγκούσης με 1,5%.

πηγή: nooz.gr