Μαθήτριες και εκαπιδευτικοί του 2ου Γυμνασίου Αλμυρού στη Γαλλία

Μαθήτριες και εκαπιδευτικοί του 2ου Γυμνασίου Αλμυρού στη Γαλλία

Το 2ο Γυμνάσιο Αλμυρού συμμετέχει ως εταίρος σε πρόγραμμα Erasmus+KA2

με θέμα: «Ευρώπη, μετανάστες, πρόσφυγες και ιθαγένεια» κατά την διετία 2017-19 και σε συνεργασία με σχολεία της Γαλλίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Τουρκίας.

Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, η καθηγήτρια Γαλλικών του σχολείου, Μιχαλάκη Ιωάννα και η καθηγήτρια Μουσικής Ρούσση Νιόβη με δύο μαθήτριες της Γ’ τάξης, την Βαλαμουτοπούλου Γεωργία και την Κεφαλίφια Γιόνα επισκέφτηκαν την πόλη La Chapelle Saint-Luc της Γαλλίας από τις 31 Μαρτίου έως τις 6 Απριλίου 2019 ως φιλοξενούμενοι του σχολείου Collège Albert Camus.
Κατά την διάρκεια της παραμονής τους εκεί παρακολούθησαν τις δράσεις του προγράμματος: «European citizens, world citizens» που είχε ως κεντρικό άξονα την αποδοχή της διαφορετικότητας και την αλληλεπίδραση των διαφορετικών πολιτισμών. Συμμετείχαν σε ομάδες εργασίας με σκοπό την έκφραση μέσω της τέχνης (θεατρική παράσταση “A trip of hope”, παιγνίδια “Triviale Pursuit”, Time Capsule, χορό “hip hop”.

Επισκέφτηκαν το δημαρχείο της πόλης  La Chapelle Saint-Luc, ξεναγήθηκαν στις πόλεις Troyes, Reims και Παρίσι. Ειδικότερα στην Reims επισκέφτηκαν τον καθεδρικό ναό και το οινοποιείο “Pommery”, το οποίο με τις δέκα οκτώ χιλιομέτρων υπόγειες στοές του φιλοξένησε τους κατοίκους της περιοχής κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Στο Παρίσι ξεναγήθηκαν στο μουσείο του Λούβρου και επισκέφτηκαν την Αψίδα του Θριάμβου, την πλατεία της Ομόνοιας με τον αιγυπτιακό οβελίσκο, τους κήπους των Κεραμεικών και το Τροκαντερό με τον πύργο του Άιφελ.
Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με αθλητικές δράσεις με σκοπό την συγκέντρωση χρημάτων για την διάνοιξη πηγαδιών στην υποσαχάρια χώρα του Νίγηρα από την Μη Κυβερνητική Οργάνωση “ASSOFRANI”. Στις δράσεις αυτές η μαθήτρια Κεφαλίγια Γιόνα με την Γαλλίδα συγκάτοικό της κέρδισαν το πρώτο βραβείο στον αγώνα δρόμου.

Ο Διευθυντής του 2ου Γυμνασίου Αλμυρού

Βοϊβόνδας Σταύρος, Θεολόγος