Μαθητές του Γυμνασίου Ευξεινούπολης εκπαιδεύονται να σώζουν ζωές (βίντεο&φωτο)

Μαθητές του Γυμνασίου Ευξεινούπολης εκπαιδεύονται να σώζουν ζωές (βίντεο&φωτο)

ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΕΥΞΕΙΝΟΥΠΟΛΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΕΠΙΣΗΜΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΒΑΣΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΖΩΗΣ (ERC) ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ ΑΠΙΝΙΔΩΤΩΝ (BLS/AED)
“Έλληνες σπουδαστές σώζουν ζωές”, με αυτόν τον τίτλο περιγράφει το  EUROPEAN RESUSCITATION COUNCIL  (ERC, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης) τη διοργάνωση του 1ου  Επίσημου Σεμιναρίου BLS Πανελλαδικά στο Γυμνάσιο Ευξεινούπολης  τον Φεβρουάριο 2018, με ιδιαίτερα εγκωμιαστικά σχόλια για την προσπάθεια των μαθητών να  προσφέρουν τρεις   απινιδωτές  στην πόλη τους  https://www.erc.edu/news/greek-students-save-lives.
Μετά από ένα χρόνο στις 14 Φεβρουαρίου 2019  πραγματοποιήθηκε το  2ο Επίσημο Σεμινάριο Βασικής Υποστήριξης της Ζωής και χρήσης απινιδωτών  (BLS /AED) για 30 μαθητές  στο Γυμνάσιο Ευξεινούπολης (το 3ο που λαμβάνει χώρα στην Ελλάδα) με την επίσημη Ευρωπαϊκή Πιστοποίηση  σε σχολεία, το οποίο  οργανώθηκε  από  το Καρδιολογικό Τμήμα του 404 ΓΣΝΛ, το Υπουργείο Παιδείας, το ΙΕΠ και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης (ERC).
Διευθυντής του Σεμιναρίου ήταν ο Στρατιωτικός  Καρδιολόγος Γιατρός Παρίσης Χαράλαμπος και εκπαιδευτές οι: Μπουλέτης Αχιλλέας, Οικονόμου Κων/νος, Νταλιάνη Μαρία, Στέφος Κοσμάς  και Σταυραντώνη Μαρία.
Ιδιαίτερο κύρος έδωσε στο σεμινάριο αλλά και στην προσπάθειά μας να ενταχθούν στο εθνικό πρόγραμμα σπουδών, όπως συμβαίνει σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες,  η παρουσία του Πατέρα Γιαννιού Γ., της Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας κ. Κολυνδρίνη Δωροθέας, εκπροσώπων της ΔΔΕ Μαγνησίας κ. Κανταράκη Σ. (Υπ. Σχολικών Δραστηριοτήτων) και κ. Γεωργούση Ε., των Αντιδημάρχων του Δήμου Αλμυρού κ. Καλατζή Ε. και κ. Νικοβιώτη Κ., του Προέδρου της Τ.Κ.  Ευξεινούπολης κ. Τέφογλου Α. και του Προέδρου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Ευξεινούπολης κ. Τσαντούρη Π. Χαιρετισμό απέστειλε ο Συντονιστής Ε.Ε. κ. Παύλου Ν., ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι αισθάνεται υπερήφανος για το γεγονός ότι το σχολείο παιδαγωγικής του ευθύνης αναλαμβάνει αυτό το σπουδαίο έργο και οι μαθητές του θα καταφέρουν να αποκτήσουν σημαντικό εφόδιο  που είναι απαραίτητο για την προστασία της ζωής και αποτελεί απόδειξη  σεβασμού για τους συνανθρώπους.
Η Αντιπεριφερειάρχης κ. Κολυνδρίνη Δ.  συνεχάρη τη σχολική κοινότητα για την σημαντική πρωτοβουλία, παρότρυνε τους μαθητές να  προσπαθούν  με όση δύναμη έχουν  να πετυχαίνουν τους στόχους που θέτουν στη ζωή τους όσο δύσκολοι και αν είναι,  να αγαπούν το σχολείο και να εμπιστεύονται τους εκπαιδευτικούς τους οι οποίοι προσπαθούν για την ευρύτερη γνώση. Η κ. Κολυνδρίνη υποσχέθηκε ότι τις επόμενες ημέρες θα αποκτήσει και η Ευξεινούπολη έναν αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή  από την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Τις θερμές τους ευχές και τα συγχαρητήρια στην εκπαιδευτική κοινότητα εξέφρασαν η κ. Κανταράκη Σ., ο κ. Τέφογλου Α. και ο Πατέρας Γ. Γιαννιός.
Η εκπαίδευση  των μαθητών κατά τη διάρκεια του  προγράμματος εκπαίδευσης, το οποίο είναι  πιστοποιημένο & διεθνώς αναγνωρισμένο,  περιείχε  μαθήματα εκμάθησης θεωρητικών γνώσεων  και πρακτική σε πραγματικά σενάρια, έτσι ώστε οι συμμετέχοντες να αποκτήσουν γερή βάση και να μπορούν να αντιδράσουν αποτελεσματικά όταν προκύψει κάποια έκτακτη ανάγκη.
Τα παιδιά είναι συχνά παρόντα σε επείγουσες καταστάσεις για τη ζωή και αν είναι κατάλληλα εκπαιδευμένα, μπορούν να είναι εξίσου αποτελεσματικά με τους ενήλικες στη διάσωση μίας ζωής. Το σχολικό περιβάλλον είναι το ιδανικό περιβάλλον, καθώς εκεί η μάθηση είναι η κύρια δραστηριότητα. Οι δεξιότητες που αποκτώνται αυξάνουν την αυτοεκτίμηση των μαθητών, το αίσθημα προσωπικής ευθύνης, καθώς και την έννοια του προσωπικού καθήκοντος στην κοινωνία. Οι δεξιότητες της Βασικής υποστήριξης της ζωής είναι απλές,  εύκολες στη διδασκαλία και τη μάθηση, και με  λίγες ώρες της σχολικής τους ζωής, τα παιδιά μπορούν να διδαχθούν τις βασικές δεξιότητες που χρειάζονται για να σώσουν μια ζωή!  Τα σεμινάρια αυτά σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες είναι ενταγμένα στο εθνικό πρόγραμμα σπουδών τους. Τα υψηλότερα ποσοστά εφαρμογής Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) από παρευρισκόμενους καταγράφονται σε χώρες όπου έχει θεσμοθετηθεί η εκπαίδευση των μαθητών σχολικής ηλικίας στην ΚΑΡΠΑ.
Ευχαριστούμε τον κ. Παρίση Χαράλαμπο και τους εκπαιδευτές του για την  μοναδική εμπειρία που έζησαν οι μαθητές μας και την ευκαιρία που τους δόθηκε να αποκτήσουν  πιστοποιημένες γνώσεις στην Καρδιοπνευμονική  Αναζωογόνηση αλλά και για την τιμή που μας έκανε να είμαστε και φέτος το 1ο Σχολείο Πανελλαδικά που υλοποίησε το Επίσημο Σεμινάριο Βασικής Υποστήριξης της Ζωής (ERC).  Θερμές ευχαριστίες οφείλει η εκπαιδευτική κοινότητα στην αντιπεριφερειάρχη μας  κ. Δ. Κολυνδρίνη για  την παρουσία της και για το σημαντικό δώρο που έκανε στην Ευξεινούπολη. Ευχαριστούμε όλους τους καλεσμένους  που μας τίμησαν με την παρουσία τους και τον ηλεκτρονικό τύπο  almyrosinfo.gr  για την κάλυψη του σεμιναρίου.
                                                                                                      
Η Διευθύντρια
Σταυραντώνη  Μαρία