Ματθαίος Δραμητινός: Όπου υπάρχει καύση σκουπιδιών αυξάνεται η θνησιμότητα

Ματθαίος Δραμητινός: Όπου υπάρχει καύση σκουπιδιών αυξάνεται η θνησιμότητα

Απαντήσεις γύρω από τον θόρυβο που προκάλεσε άρθρο του την Μεγάλη Εβδομάδα σχετικά με τις επιπτώσεις της καύσης RDF στην ανθρώπινη υγεία, έδωσε σήμερα, ο διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου, κ. Ματθαίος Δραμητινός, παρουσιάζοντας μάλιστα, στοιχεία 22 επιδημιολογικών μελετών που εκπονήθηκαν διεθνώς, μεταξύ του 1989 και του 2017 και δείχνουν ότι σε περιοχές που υπάρχουν βιομηχανίες και χρησιμοποιούν ως καύσιμο σκουπίδια, παρατηρείται μεγαλύτερη θνησιμότητα, τόσο μεταξύ των εργαζόμενων, όσο και μεταξύ των κατοίκων.

Ο ίδιος επισήμανε πως η επιδημιολογική μελέτη που βρίσκεται σε εξέλιξη για την Μαγνησία και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δύο μήνες, δεν αποτυπώνει την σημερινή κατάσταση, με τις νέες μεθόδους καύσης, αλλά αφορά στα περιστατικά καρκίνου της προηγούμενης 15ετίας. Ως εκ τούτου, όπως είπε, η σημερινή κατάσταση θα αποτυπωθεί σε μια ενδεχόμενη μελέτη, ύστερα από 10 – 15 χρόνια.

«Με τη νέα μορφή ρύπανσης που θα εμφανιστεί στην πόλη ασχολούμαστε τώρα και θα ασχοληθούμε μελλοντικά, γιατί οι επιπτώσεις από χρόνια έκθεση σε αέριους ρύπους, δεν μετριούνται άμεσα. Το λέω αυτό, γιατί ακούστηκαν φωνές από διάφορες συλλογικότητες – που εκτιμώ την αγωνία τους αλλά έχουν μια άγνοια -σε μερικά επιστημονικά δεδομένα», επισήμανε.

Ο κ. Δραμητινός διευκρίνισε ότι στο επίμαχο άρθρο του,  αποτυπώνει την προσωπική του θέση, ως γιατρός, διοικητής του Νοσοκομείου και δημοτικός σύμβουλος. Όσον αφορά στην αναφορά του περί μετεγκατάστασης – ίσως – της ΑΓΕΤ, που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, τόσο από τους εργαζόμενους της βιομηχανίας, όσο και από το ΕΚΒ, ο διοικητής του Νοσοκομείου δήλωσε:

«Στο άρθρο μου πρότεινα την καύση ενός φιλικότερου προς το περιβάλλον καυσίμου από την ΑΓΕΤ, όπως το φυσικό αέριο. Και είπα ότι αν δεν μπορεί να γίνει αυτό, ίσως να χρειάζεται να μετεγκατασταθεί». Πρόσθεσε δε, πως δεν απολογείται για τίποτα και επανέλαβε όσα έγραφε στο άρθρο ότι καμία κοινοτική οδηγία ή Υπουργική Απόφαση ή κομματική πειθαρχία δεν μπορεί να είναι πάνω από την υγεία των πολιτών.

Αναφορικά με τα στοιχεία από τις διεθνείς επιδημιολογικές μελέτες τόνισε πως έχουν σταλεί στο υπουργείο, στον ΣΥΡΙΖΑ τοπικά και παντού και «αποτυπώνουν την αγωνία ενός επιστήμονα που είναι επιφορτισμένος με το βαρύ φορτίο της δημόσιας υγείας στην περιοχή».

Το δείχνουν τα στοιχεία συνοπτικά
Τα στοιχεία από τις επιδημιολογικές μελέτες που επικαλείται ο κ. Δραμητινός δείχνουν συνοπτικά τα εξής:
-Το 1989 στη Σουηδία, καταγράφηκε αυξημένη θνησιμότητα στους εργαζόμενους των καμίνων καύσης σκουπιδιών και 3,5 φορές παραπάνω πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα.

-Το 1998 στο Τέξας των ΗΠΑ καταγράφηκαν οι επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων κοντά σε τσιμεντοκαμίνους. Την ίδια χρονιά (1998) σε μελέτη Ayres J.G. παρατηρήθηκαν οι επιδράσεις των αερίων ρύπων, η ατμοσφαιρική ρύπανση και τα προβλήματα υγείας στην περιβαλλοντική επιστήμη και την τεχνολογία.

-Το 2000 στην Ιαπωνία η συγκέντρωση διοξινών στους εργαζόμενους σε καμίνους καύσης σκουπιδιών κυμαινόταν (range 13.3 to 805.8 ppt TEQ).
-Το 2001 στις ΗΠΑ παρατηρήθηκαν παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος, άσθμα και βρογχίτιδα σε περιοίκους τσιμεντοβιομηχανιών που έκαναν καύση απορριμμάτων.
-Το 2003 στη Γαλλία παρατηρήθηκε αύξηση κινδύνου κατά 2-3 φορές για εμφάνιση λεμφώματος μη Ηοdgking.

-Το 2007, στην Ιταλία, υπήρξε αύξηση του σαρκώματος 3,3 φορές και συσχέτισή του με τις διοξίνες από καύση σκουπιδιών σε αποτεφρωτήρες στην επαρχία της Βενετίας.
-Το 2008 στη Γαλλία καταγράφηκε αύξηση καρκίνων και στα δύο φύλα , αύξηση καρκίνου του μαστού στις γυναίκες, πολλαπλό μυέλωμα στους άνδρες, καρκίνος του ήπατος.
-Το 2008 στην Ευρώπη, υπήρχαν αυξημένα περιστατικά καρκίνου του πνεύμονα, λεμφώματος μη Ηοdgking, σαρκώματος μαλακών ιστών και παιδικών  νεοπλασματικών ασθενειών.

-Το 2008 στη Γαλλία εκπονήθηκε μελέτη της συχνότητας εμφάνισης καρκίνων πλησίον των αποτεφρωτήρων αστικών στερεών αποβλήτων και το 2013 καταγράφηκαν κρούσματα θνησιμότητας από καρκίνο σε πόλεις κοντά σε αποτεφρωτήρες και εγκαταστάσεις για την αξιοποίηση ή τη διάθεση επικίνδυνων αποβλήτων.

-Το 2015 στην Ευρώπη παρατηρήθηκε αυξημένη πιθανότητα σε 33 τύπους καρκίνου σε κατοίκους που ζουν κοντά σε τσιμεντοβιομηχανίες και ασβεστοποιίες.
-Τέλος το 2017 στην Ισπανία παρατηρήθηκε αύξηση των παιδικών καρκίνων κοντά σε βιομηχανίες παραγωγής τσιμέντου και καύσης σκουπιδιών, καθώς και αυξημένη πιθανότητα καρκίνου σε κατοίκους γύρω από εγκατάσταση καύσης σκουπιδιών.

www.volos.ert.gr