Με επιτυχία η 2η ποδηλατάδα του Συλλόγου 5ου Δημοτικού και 2ου Νηπιαγωγείου Αλμυρού (φωτo)

Με επιτυχία η 2η ποδηλατάδα του Συλλόγου 5ου Δημοτικού και 2ου Νηπιαγωγείου Αλμυρού (φωτo)

Η 2η ποδηλατάδα του Συλλόγου

ΕΥΧΑΡIΣΤΗΡΙΟ ΣΥΛΛΟΥΓΟΥ 5ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΛΜΥΡΟΥ ΚΑΙ 2ου ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ.
Ευχαριστούμε θερμά γονείς και μαθητές που συμμετείχαν την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019 στην 2η ποδηλατάδα του συλλόγου μας.
Με αφορμή την παρατεταμένη ηλιοφάνεια και με σύνθημά 'ελάτε να υποδεχθούμε τον Χειμώνα΄ πραγματοποιήσαμε την 2η ποδηλατάδα στους μαθητές και στους γονείς.
Την επιμέλεια της ποδηλατάδας την ανέλαβε ο κ.Αποστόλης Μπίκος εκπαιδευτής σχολής οδηγών.Τον ευχαριστούμε θερμά για τις πολύτιμες συμβουλές και οδηγίες σε γονείς και μαθητές.
Να ευχαριστήσουμε το Α.Τ.Αλμυρού για την καλύτερη και ασφαλέστερη διεξαγωγή της ποδηλατάδας.Την καφετέρια η Γωνιά της γεύσης  για την ευγενική χορηγία σε νερά.
Τα παιδιά και οι γονείς ξεκίνησαν απο τον χώρο του σχολείου και έφτασαν στο δάσος Κουρί. Ακολούθησε 45λεπτη στάση ξεκούρασης και ο Κ.Αποστόλης Μπίκος μας μετέφερε βασικές συμβουλές και κανόνες  για τους μικρούς ποδηλάτες και όχι μόνο μοίρασε ενημερωτηκά φυλλάδια στους μαθητές.
Ο σύλλογος πρόσφερε νερά σε μικρούς και μεγάλους  και μετά ακολουθήσαν τον δρόμο της επιστροφής για το 5ο δημοτικό.Εκεί οι μαθητές και οι γονείς  δώσανε ραντεβού για τον Μάιο για την 3η ποδηλατάδα.

Να ευχαριστήσουμε τέλος και το Almyrosinfo που σεκάθε καλεσμά μας είναι πάντα εκεί.

Καλό Χειμώνα.
Το Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Ποδήλατο και ποδηλάτης.

Βασικές συμβουλές και κανόνες για τους μικρούς μας ποδηλάτες και όχι μόνο.

Σέβομαι τα φανάρια και τους τροχονόμους.

Μην περνάς ποτέ με κόκκινο

Δεν είναι απλό, είναι επικίνδυνο.Το κόκκινο είναι αναμμένο για να μας δείξει πως δεν πρέπει να περάσουμε την διασταύρωση. Κυκλοφορούν ποδηλάτες που περνούν τα φανάρια με κόκκινο. Εσύ κάνε την διαφορά. Δώσε το καλό παράδειγμα. Όσο για τον τροχονόμο, είναι αυτός που θα μας βοηθήσει να περάσουμε με ασφάλεια την διασταύρωση,για αυτό ακολουθούμε πιστά τις εντολές του.

Ακολουθώ τα σήματα,σέβομαι τις προτεραιότητες.

Το ποδήλατο σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας ανήκει στα οχήματα. Άρα πρέπει να τηρεί της προτεραιότητες ακριβώς όπως θα της τηρούσε ένα αυτοκίνητο ή μια μοτοσυκλέτα. Για αυτό λοιπόν, σταματά στο Στοπ. Πήγαινε αργά, έλεγξε και άσε τους άλλους να περάσουν όταν συναντάς το ανάποδο τρίγωνο. Και φυσικά άσε αυτόν που έρχεται από δεξια σου στην διασταύρωση να περάσει, όταν στους δρόμους που δημιουργούν την διασταύρωση δεν συναντάς πουθενά Στοπ ή ανάποδο τρίγωνο. Σημαντικό είναι φυσικά να σεβόμαστε τους πεζούς. Σταμάτα λοιπόν και άφησε τους να περάσουν όταν τους συναντάς να περνούν τον δρόμο από διάβαση πεζών  ή όχι.

Ανάποδα στην κυκλοφορία; Μπορώ να κινηθώ; Αυτό συμβαίνει μόνο όταν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές (ποδηλατόδρομοι). Ποτέ δεν κινούμαστε ανάποδα σε έναν μονόδρομο. Είναι άκρως επικίνδυνο και αποτελεί συνήθη αιτία ατυχημάτων μεταξύ αυτοκινήτων και ποδηλάτων.

Πάω αργά και σταθερά.

Πρέπει να καταλάβεις πως το να τρέχεις είναι επικίνδυνο. Προσπάθησε με το ποδήλατο σου να κινείσαι αργά και σταθερά. Θα κερδίσεις σίγουρα 3 πράγματα. Θα προλάβεις το κακό όταν κάποιος οδηγός παραβιάσει την προτεραιότητα σου. Θα είσαι εύκολα και έγκαιρα αντιληπτός από τους άλλους οδηγούς. Θα είναι δύσκολο να έχεις πτώση από λάθος χειρισμό.

Είμαι ορατός .

Επειδή πάνω στο ποδήλατο δεν γινόμαστε εύκολα αντιληπτοί από τους οδηγούς άλλων οχημάτων, θα πρέπει να βοηθήσουμε,κάνοντας κάποιες ενέργειες, στο να γίνουμε πιο εύκολα αντιληπτοί.

Η πρώτη ενέργεια είναι ο ρουχισμός μας. Φοράμε χρωματιστά και έντονα ρουχα. Ακόμα καλύτερα να φοράμε ρούχα με ανακλαστικά στοιχεία (φωσφορούχα)

Η δεύτερη ενέργεια μας είναι ο φωτισμός. Την νύχτα το ποδήλατο πρέπει να έχει φώτα που λειτουργούν και να είναι σε λειτουργία. Λευκό μπροστά και κόκκινο πίσω.  Επίσης πρέπει να έχουν ανακλαστήρες. Λευκό εμπρός,κόκκινο πίσω και κίτρινους ή πορτοκαλί στους τροχούς έτσι ώστε να φαινόμαστε και από δίπλα.

Ορατοί όμως πρέπει να είμαστε και με τον τρόπο που οδηγούμε το ποδήλατο. Δεν κρυβόμαστε ή κολλάμε πίσω από άλλα οχήματα, όταν κρατάμε μεγάλες αποστάσεις από αυτά, οι γύρω οδηγοί μπορούν να μας δουν καλύτερα.

Για να μας βλέπει ο οδηγός που είναι δίπλα μας ή μπροστά μας πρέπει πάντοτε να κοιτάμε τους καθρέφτες του. Εάν εμείς τον βλέπουμε στον καθρέπτη του,τότε βλέπει και αυτός εμάς.

Προσοχή, αποφεύγω να κινούμαι κοντά σε βαρέα οχήματα, φορτηγά, λεωφορεία, τρακτέρ κλπ. Εκεί είναι πολύ δύσκολο να μας αντιληφθούν οι άλλοι οδηγοι και άκρως επικίνδυνο για τη ζωή μας.

Είμαι προστατευμένος με αυτά που φοράω.

Αυτό γίνεται φορώντας ειδικό κράνος για ποδηλάτες,φορώντας γάντια και προστατευτικά στα γόνατα και τους αγκώνες.

Επιλέγω σωστές διαδρομές.

Ο καλός ποδηλάτης επιλέγει διαδρομές στις οποίες δεν κυκλοφορούν πολλά οχήματα και η κίνηση των οχημάτων δεν είναι γρήγορη σε ταχύτητες. Η καλύτερη, όσο αφορά την ασφάλεια μας, διαδρομή ειναι να κινούμαστε σε δρόμο που δεν έχει προτεραιότητα και να σταματάμε εμείς για να ελέγξουμε σωστά την διασταύρωση. Μπορεί να αργούμε να φτάσουμε στον προορισμό μας γιατί σταματάμε πολλές φορές,αλλά φτάνουμε με ασφάλεια και αυτό είναι το πιο σημαντικό.

Όταν θέλουμε να στρίψουμε σε ένα δρόμο πάντα προσέχουμε την εμπλοκή μας με τα άλλα οχήματα, εάν βλέπουμε ότι η κίνησή μας,μας θέτει σε κίνδυνο είναι προτιμότερο να κατέβουμε από το ποδήλατο και να περάσουμε τον δρόμο ως πεζοί.

Ελέγχω πίσω μου.

Είναι φρόνιμο να τοποθετήσουμε στο ποδήλατο μας καθρέπτες. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να ελέγχουμε την κυκλοφορία που μας ακολουθεί και να καταλάβουμε έγκαιρα αν κάποιος από αυτούς που μας ακολουθούν αποτελεί κίνδυνο για την σωματική μας ακεραιότητα. Σημαντικό είναι κάθε φορά που θέλω να μετακινηθώ προς τα δεξιά ή αριστερά, έστω και για μισό μέτρο, να γυρίζω να ρίχνω ματιά προς τα πίσω μου από την μεριά που επιθυμώ να μετακινηθώ.

Ενημερώνω τους γύρω μου για τις προθέσεις μου.

Θέλω να στρίψω,να ξεκινήσω, να προσπεράσω ή να σταματήσω; Πάντα ενημερώνω από πιο νωρίς τους γύρω μου, για να μπορουν και αυτοί να κάνουν τις κατάλληλες ενέργειες για την ασφάλεια μου και τη δική τους.

Τεντώνω το αριστερό μου χέρι προς τα αριστερά όταν θέλω να στρίψω αριστερά, το δεξί μου χέρι προς τα δεξιά όταν θέλω να στρίψω δεξιά και κάνω κινήσεις του χεριού προς τα κάτω όταν θέλω να πάω πιο αργά και να σταματήσω.

Προσέχω όμως, βεβαιώνομαι πάντα πως αυτό που έδειξα το κατάλαβαν (το είδαν) οι γύρω μου, αλλιώς δεν ξεκινώ τον ελιγμό μου.

Αποφεύγω για να έχω (ασφάλεια).

Αποφεύγω την οδήγηση εντυπωσιασμού. Την σούζα,τα άλματα και τα απότομα φρεναρίσματα. Μια πτώση και μια σύγκρουση είναι πάντα εύκολο να συμβούν όταν οδηγούμε επιθετικά. Αποφεύγω να περνάω επίσης κοντά σε παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Πολλοί έχουν χτυπήσει από το άνοιγμα μιας πόρτας αυτοκινήτου.

Ακούω και με ακούν.

Η ασφάλεια μας πολλές φορές εξαρτάται από έναν ήχο. Εξοπλίζω το ποδήλατο μου με κουδούνι και κορνάρω κάθε φορά που κάποιος με απειλεί με σύγκρουση ή δεν με έχει αντιληφθεί.

Εάν αυτό δεν είναι αρκετό, φωνάζω δυνατά για να με ακούσει.

Αποφεύγω όμως να κλείνω εγώ τα αυτιά μου καθώς οδηγώ. Οι ήχοι της μουσικής είναι πραγματικά υπέροχοι,αλλά όχι όταν οδηγούμε. Φορώντας στα αυτιά μας ακουστικά,είναι πολύ εύκολο να μας πλησιάσει κάποιος και να μην τον αντιληφθούμε έγκαιρα. Είναι επίσης εύκολο να παρασυρθούμε από τους ήχους των αγαπημένων μας τραγουδιών και να σταματήσουμε να έχουμε την προσοχή μας στο δρόμο. Ο δρόμος όμως απαιτεί προσοχή και εμείς είμαστε ευάλωτοι.

Συντηρώ,ρυθμίζω και μαθαίνω το ποδήλατο μου.

Για να είμαι ασφαλής πρέπει το ποδήλατο μου να είναι συντηρημένο σωστά. Τα φρένα του, τα λάστιχα του και η αλυσίδα του να περνούν από έλεγχο κάθε εβδομάδα. Το καλό φρένο θα μας σταματήσει εγκαίρως σε συνδυασμό με τα καλά λάστιχα. Τα σωστά και καλά φουσκωμένα λάστιχα θα κάνουν το ποδήλατο πιο ξεκούραστο και ασφαλές τόσο στο φρενάρισμα όσο και στο στρίψιμο. Και φυσικά θα γλιστρούν πιο δύσκολα.

Το λάδι στην αλυσίδα μας θα κάνει το πεντάλ να γυρίζει πιο ξεκούραστα και την διαδρομή μας πιο ευχάριστη.

Για να μην κουραζόμαστε και για να μπορούμε να αντιδράσουμε γρήγορα, πρέπει να έχουμε ρυθμίσει σωστά τη σέλα μας,το τιμόνι μας και τους μοχλούς των φρένων.

Αφού έχουμε πραγματοποιήσει όλα τα παραπάνω,τότε πρέπει να φροντίσουμε να μάθουμε το πώς αντιδρά το ποδήλατο μας σε κάθε μας χειρισμό. Από ποδήλατο σε ποδήλατο συναντάμε διαφορές. Μαθαίνοντας τις ιδιαιτερότητες του ποδηλάτου μας βοηθάμε τον εαυτό μας να ανταπεξέλθει σε κάθε δύσκολη κατάσταση που μπορεί να συναντήσουμε κατά την κίνησή μας στο δρόμο.

Κυκλοφορώ  μόνος ή με άλλους.

Όταν βγαίνω βόλτα με τους φίλους μου, τα ποδήλατά μας πρέπει να κινούνται σε μια σειρά (όχι ακριβώς ο ένας πίσω από τον άλλο,αλλά ασύμμετρα). Δεν κινούμαι παράλληλα με τον άλλον.Δεν κουβαλάω κάποιον, δεν σέρνω  αντικείμενα και φυσικά δεν σπρώχω αλλο ποδήλατο ή βγάζω βόλτα το σκυλάκι της οικογένειας μας με το λουράκι. Όλα αυτά μπορεί εύκολα να προκαλέσουν πτώση. Εάν θέλω να μεταφέρω κάτι τότε αυτό το βάζω σε ειδικό καλάθι ή σχάρα ποδηλάτου και το δένω καλά να μην κουνιέται. Η κάθε κίνηση του επηρεάζει την ευστάθεια του ποδηλάτου.

Ενημερώνομαι.

Δεν σταματώ να ενημερώνομαι, να διαβάζω και να μαθαίνω νέα πράγματα για το ποδήλατο και την ποδηλασία. Για τους κανόνες και τις συμπεριφορές και φυσικά για όλα όσα θα μου προσφέρουν ασφάλεια. Η ενημέρωση αυτή μπορεί να γίνει από εξειδικευμένους στην ποδηλασία φορείς, όπως οι εκπαιδευτές ποδηλασίας,τεχνικοί ποδηλάτων, γυμναστές, ιατροί και ειδικότερα ορθοπεδικοί, περιοδικά ποδηλάτου,τροχαία κλπ.

Μπίκος Απόστολος

Εκπαιδευτής Οδήγησης, Κυκλοφοριακής Αγωγής και Ποδηλασίας.

Ιδιοκτήτης του Ινστιτούτου Ασφαλούς Οδήγησης Μαγνησίας

RED Driving School.