Ξεκίνησε η κτηματογράφηση στο Δ. Αλμυρού - Ο Πολιτικός Μηχ/κός Βασ. Μούζιας ενημερώνει

Ξεκίνησε η κτηματογράφηση στο Δ. Αλμυρού - Ο Πολιτικός Μηχ/κός Βασ. Μούζιας ενημερώνει

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

Ξεκίνησε την Τρίτη 12 Μαρτίου η κτηματογράφηση στον Δήμο Αλμυρού με σκοπό τη δημιουργία ενός σύγχρονου αρχείου ακίνητης ιδιοκτησίας και τη μεγαλύτερη δυνατή δημοσιότητα και ασφάλεια των συναλλαγών.

Βασικές πληροφορίες:

1. Τι είναι το κτηματολόγιο;

Το Κτηματολόγιο είναι ένα ενιαίο και διαρκώς ενημερωμένο σύστημα πληροφοριών που καταγράφει τις νομικές, τεχνικές και άλλες πρόσθετες πληροφορίες για τα ακίνητα και τα δικαιώματα πάνω σ΄ αυτά, με την ευθύνη και την εγγύηση του Δημοσίου.
Στην ουσία αποτελεί ένα σύστημα πολύ πιο σύγχρονο και ολοκληρωμένο από το παλαιό σύστημα των Υποθηκοφυλακείων .

2. Ποια είναι τα απαραίτητα δικαιολογητικά;

•    φωτοτυπία συμβολαίου
•    φωτοτυπία τοπογραφικού
•    φωτοτυπία ταυτότητας ή διαβατηρίου
•    έγγραφο όπου αναγράφεται ο ΑΦΜ (Ε9, λογαριασμός ΔΕΗ κτλ)
•    Δήλωση

3. Πού θα βρω τη Δήλωση;

•    στο γραφείο κτηματογράφησης
•    στα ΚΕΠ
•    στο www.ktimatologio.gr
•    σε μηχανικό

4. Πώς μπορώ να κάνω τη δήλωση;

Η συμπλήρωση της αίτησης είναι απλή. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε την ακριβή θέση του κάθε ακινήτου σας. Αν δεν γνωρίζετε την ακριβή θέση απευθυνθείτε σε Μηχανικό για να σας βοηθήσει.

5. Αν πάω με τα δικαιολογητικά στο γραφείο Κτηματογράφησης θα μου το συμπληρώσουν ;
Στο γραφείο Κτηματογράφησης δίνονται μόνο οδηγίες για τη συμπλήρωση της αίτησης. Οι υπάλληλοι παραλαμβάνουν τη συμπληρωμένη δήλωση μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά ώστε να γίνει ο απαιτούμενος έλεγχος και ο υπολογισμός του παραβόλου που θα πληρωθεί.
6. Τι θα πληρώσω για να κάνω δήλωση;
•    Για τα οικόπεδα που βρίσκονται εντός οικισμού καταβάλλεται το ποσό των 35 ευρώ για όλα τα κτίσματα που υπάρχουν μέσα ενώ καταβάλλεται το ποσό των 20 ευρώ για αποθήκες και γκαράζ στην περίπτωση που έχουν ξεχωριστό δικαίωμα.
•    Για τις εκτός σχεδίου περιοχές καταβάλλεται το ποσό των 35 ευρώ, για κάθε δικαίωμα.
Τα φυσικά πρόσωπα που δηλώνουν 2 ή και πειρσσότερα δικαιώματα κυριότητας ή δουλείας καταβάλλουν το πάγιο τέλος για τα δύο μόνο δικαιώματα, ανεξάρτητα από τον συνολικό αριθμό διακιωμάτων.
7. Δηλώνω τα αυθαίρετα ή τις τακτοποιήσεις που έχω κάνει;
Στο κτηματολόγιο δηλώνεται καθετί που είναι νόμιμο. Το Κτηματολόγιο δεν νομιμοποιεί τα κτίσματα αλλά τα καταγράφει.

8. Έχω την επικαρπία σε ένα σπίτι. Γιατί να υποβάλλω δήλωση και να πληρώσω αφού το σπίτι δηλώνεται από το παιδί μου, που έχει την ψιλή κυριότητα;
Η δήλωση αφορά δικαίωμα και όχι ακίνητο. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που ένα ακίνητο ανήκει σε παραπάνω από ένα άτομο, πρέπει όλοι όσοι έχουν δικαίωμα σε αυτό, να το δηλώσουν (π.χ. αυτός που έχει την ψιλή κυριότητα και αυτός που έχει την επικαρπία του ακινήτου)
9. Τι γίνεται όταν υπάρχει συγκυριότητα;
Όταν το ακίνητο ανήκει σε δύο ή περισσότερα άτομα, τότε το κάθε άτομο δηλώνει το ποσοστό που του ανήκει (π.χ. αγροτεμάχιο που ανήκει σε δύο συζύγους από 50%, δηλώνεται ξεχωριστά από καθέναν για το 50% που του ανήκει).
10. Πως δηλώνεται ακίνητο από κληρονομιά;
Κάθε κληρονόμος δηλώνει το μερίδιό του  στο ακίνητο που έχει κληρονομήσει ακόμα και αν δεν έχει γίνει αποδοχή. Σε περίπτωση κληρονομιάς απαιτούνται επιπλέον δικαιολογητικά.
11. Τι γίνεται σε περίπτωση συνιδιοκτησίας;
Και σε αυτήν την περίπτωση   κάθε ιδιοκτήτης δηλώνει το δικαίωμά του επί της οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας (π.χ. το σπίτι του σε ένα οικόπεδο).
12. Τι γίνεται σε περίπτωση δουλείας;
Σε περίπτωση δουλείας (π.χ. διόδου από ιδιωτικό δρόμο, άντλησης νερού, θέασης) υποβάλλουν δήλωση και οι δύο συμβαλλόμενοι. Δηλαδή και ο δικαιούχος της δουλείας και ο κύριος του βεβαρημένου με τη δουλεία ακινήτου (δουλεύον ακίνητο).
13. Το χωράφι μου το άφησε ο πατέρας μου δια στόματος. Θα το δηλώσω;
Ναι, θα το δηλώσετε κανονικά καταθέτοντας κάποιο αποδεικτικό στοιχεία όπου θα αποδεικνύεται η 20ετής νομή και κατοχή του ακινήτου.

Επιμέλεια κειμένου:
Μούζιας Βασίλειος
Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε - Ε.Δ.Ε
Ενεργειακός Σύμβουλος
MSC STRUCTURAL DESIGN & CONSTRUCTION MANAGEMENT
Ιάσονος 1, Αλμυρός
24220-29473
6907455350