Ξεκινά η επιχείρηση διάσωσης των 12 παιδιών στην Ταϊλάνδη

Ξεκινά η επιχείρηση διάσωσης των 12 παιδιών στην Ταϊλάνδη

Μάχη  με τον χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία στην Ταϊλάνδη, με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που μεταδίδουν βελγικά ΜΜΕ να αναφέρουν ότι η επιχείρηση διάσωσης των 12 αγοριών και του 25χρονου προπονητή τους θα ξεκινήσει μέσα στις επόμενες ώρες.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, ομάδα έμπειρων δυτών θα βγάζουν δύο-δύο τα αγόρια έξω από το σπήλαιο, όπου έχουν παγιδευτεί.

«Είναι μια “μάχη” με τον χρόνο, επειδή την Κυριακή αναμένονται έντονες βροχοπτώσεις. Αλλά παραμένουμε αισιόδοξοι. Ελπίζουμε ότι οι πρώτοι δύο μικροί ποδοσφαιριστές θα βρίσκονται στην έξοδο της σπηλιάς σήμερα. Η διαδρομή είναι δύσκολη και δαιδαλώδης, με καταδύσεις και περπάτημα» είπε στο κανάλι Het Laatste Nieuws ο Βέλγος δύτης, Ben Reymenants, που βρίσκεται στην Ταϊλάνδη για να βοηθήσει.

Όπως υπογράμμισε ο ίδιος, τα παιδιά δεν θα χρειαστεί να κολυμπήσουν πολύ και θα έχουν μαζί τους μπουκάλες με οξυγόνο. Ένας από τους διασώστες θα βρίσκεται δίπλα τους σε κάθε βήμα.

«Στον τρίτο διάδρομο υπάρχει αέρας και εκεί θα τους εξετάσει και ένας γιατρός. Μετά θα πρέπει να περπατήσουν σε ανηφορικό δρόμο για ακόμη 1,5 χλμ» τόνισε ο δύτης.

Η είδηση του εντοπισμού της ποδοσφαιρικής ομάδας στο σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ από βρετανούς δύτες τη Δευτέρα προκάλεσε ενθουσιασμό και ανακούφιση στην κοινωνία της Ταϊλάνδης έπειτα από την πολυήμερη εξονυχιστική έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί στην περιοχή και η οποία είχε συγκεντρώσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον και είχε προσελκύσει εθελοντές από την Αυστραλία μέχρι την Φινλανδία.

Ωστόσο, τα επίπεδα οξυγόνου στο σημείο όπου βρίσκονται οι εγκλωβισμένοι έχουν μειωθεί στο 15%, σύμφωνα με το CNNi, ενώ η είδηση του θανάτου του έμπειρου δύτη Σαμάν Κουνάν ο οποίος συμμετείχε στην επιχείρηση διάσωσης, αποθαρρύνει και τους πιο αισιόδοξους.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, τα παιδιά και ο προπονητής τους κινδυνεύουν πλέον με υποξία -μία παθολογική κατάσταση όπου ο οργανισμός στερείται επαρκούς οξυγόνωσης.

Έρευνες για τον εντοπισμό εναλλακτικής εισόδου στο σπήλαιο.

Την ώρα που οι Αρχές εμφανίζονται έτοιμες να ξεκινήσουν την επιχείρηση διάσωσης, το CNNi μεταδίδει ότι διασώστες αναζητούν ακόμη εναλλακτικά σημεία εισόδου στο σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ.

Στην ομάδα αυτή μετέχουν περίπου 50 στρατιώτες και κυβερνητικοί αξιωματούχοι, που ψάχνουν σπιθαμή προς σπιθαμή τη ζούγκλα για φυσικές εξόδους από τη σπηλιά.

Βοήθεια στέλνει ο Έλον Μασκ

Την ίδια στιγμή, η περιπέτεια των παιδιών φαίνεται να συγκίνησε και το δισεκατομμυριούχο Έλον Μασκ, ο οποίος φέρεται να έχει σχέδιο για τον απεγκλωβισμό τους.

Σε μία σειρά από μηνύματά του στο Twitter, ο Aμερικανός μεγιστάνας και ιδρυτής της Tesla Motors αναφέρθηκε σε διάφορους τρόπους με τους οποίους οι επιχειρήσεις του θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις ομάδες διάσωσης.

Μεταξύ αυτών των επιχειρήσεων ανέφερε χαρακτηριστικά την Boring Company, η οποία «είναι πολύ καλή στο να διανοίγει τρύπες», ενώ πρότεινε εναλλακτικά την τοποθέτηση εντός του σπηλαίου νάιλον σωλήνα, ο οποίος θα γεμίσει στη συνέχεια με αέρα δημιουργώντας μία υποβρύχια σήραγγα.

Στο μεταξύ, συγκλονιστικά πλάνα από την κάμερα στο κράνος ενός από τους δύτες απαθανατίζουν τις εξαιρετικά σκληρές συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι ομάδες διάσωσης μέσα στο σπήλαιο και με τις οποίες θα πρέπει να έρθουν αντιμέτωπα τα μικρά παιδιά εφόσον αποφασισθεί να απεγκλωβιστούν με αυτόν τον τρόπο.

πηγή:madata.gr