Οι επιστήμονες βρήκαν τελικά τι ήταν αυτός ο μυστηριώδης αστεροειδής σε σχήμα πούρου

Οι επιστήμονες βρήκαν τελικά τι ήταν αυτός ο μυστηριώδης αστεροειδής σε σχήμα πούρου

Ο μυστηριώδης μετεωρίτης σε σχήμα πούρου που εισήλθε στο ηλιακό μας σύστημα μπορεί τελικά να είναι μετεωρίτης, λένε οι ειδικοί που τον εξέτασαν και διαπίστωσαν ότι περιβάλλεται από μια οργανική κρούστα.

Σύμφωνα με τον Άλαν Φιτζσίμονς, καθηγητή του Queen’s University του Μπέλφαστ, η επιφάνεια του Ουμουαμούα, όπως αποκαλείται ο ασυνήθιστος αστεροειδής Α/2017 U1, «είναι παρόμοια με τα μικρά ουράνια σώματα του ηλιακού μας συστήματος, που καλύπτονται από πλούσιους σε άνθρακα πάγους, η δομή των οποίων μεταβάλλεται από την έκθεση στην κοσμική ακτινοβολία.

«Βρήκαμε ακόμη ότι ένα στρώμα πάχους μισού μέτρου από οργανικό υλικό μπορεί να προστάτεψε το πλούσιο σε πάγο και νερό εσωτερικό του, που θυμίζει κομήτη, από την εξάτμιση, όταν θερμάνθηκε από τον ήλιο αναπτύσσοντας θερμοκρασία άνω των 300 βαθμών Κελσίου.»

Η ασυνήθιστη σύνθεση του Ουμουαμούα (που σημαίνει στα χαβανέζικα «αγγελιαφόρος από μακριά που φθάνει πρώτος») ίσως εξηγεί πώς κατάφερε να ταξιδέψει σε απόσταση περίπου 37 εκ. χιλιομέτρων από τον ήλιο χωρίς να αποκαλύψει τους πάγους στο εσωτερικό του. Οι κομήτες αφήνουν κανονικά πίσω τους μια «ουρά» ή σωματίδια, αλλά η κοσμική «κρούστα» ίσως προστάτεψε τον Ουμουαμούα από τις πανίσχυρες ακτίνες του ήλιου.

Πηγή:iefimerida.gr