Παραμένει το αλαλούμ με τις αποδείξεις

Παραμένει το αλαλούμ με τις αποδείξεις

Μπορεί να διανύουμε τις πρώτες ημέρες του 2017 και τυπικά να ισχύει από την Πρωτοχρονιά το «χτίσιμο» του αφορολόγητου ορίου με πλαστικό χρήμα, πλην όμως βασικά ζητήματα παραμένουν ακόμη σε εκκρεμότητα, αφήνοντας τους φορολογούμενους στην αναμονή και το τοπίο ακόμη θολό.

Το τοπίο εκτιμάται ότι θα ξεκαθαρίσει με την έκδοση σχετικής απόφασης από τον υπουργό Οικονομικών. Αν και μετράμε μια εβδομάδα στο 2017 η σχετική απόφαση δεν υπάρχει. Σύμφωνα με το σχέδιο θα «μετράνε» όλες οι δαπάνες που γίνονται με ηλεκτρονικό χρήμα όπως αγορές από σούπερ μάρκετ, πολυκαταστήματα, καύσιμα, αγορές ηλεκτρικών, ηλεκτρονικών συσκευών, έπιπλα, εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ και κέντρα διασκέδασης.

Στις εξαιρούμενες δαπάνες εξετάζεται να είναι οι δόσεις δανείων και τα ενοίκια ενδεχομένως και οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος και ύδρευσης. Ωστόσο αυτό δεν είναι ξεκάθαρο για τους λογαριασμούς στις ΔΕΚΟ.

Οι λογαριασμοί μπορεί να πληρωθούν σε ένα σούπερ μάρκετ με χρέωση της χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας, χωρίς ωστόσο η απόδειξη της κάρτας να αναφέρει ότι πρόκειται, για πληρωμή του νερού ή του ηλεκτρικού ρεύματος και όχι και αγορά τροφίμων.

Αντίστοιχα, ανάλογο πρόβλημα υπάρχει και για τα εκατοντάδες άλλα μικρά εμπορικά καταστήματα, πολλά από τα οποία έχουν τοποθετήσει τερματικά POS και δέχονται όλες τις συναλλαγές, χωρίς να μπορεί να γίνει διάκριση σε τι αφορά η ηλεκτρονική πληρωμή.

Ακόμη δεν είναι βέβαιο πότε θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου θα καταχωρίζεται κάθε πληρωμή μέσω τραπέζης, στο ΑΦΜ του φορολογουμένου που την έκανε.

Επίσης δεν έχει επεκταθεί ακόμα το σύστημα αποδοχής ηλεκτρονικών πληρωμών στις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα πολλές δαπάνες να γίνονται αναγκαστικά με μετρητά.

Παραμένει ερωτηματικό τί θα γίνει με τις συναλλαγές για παράδειγμα στις λαϊκές αγορές. Θα υποχρεωθούν οι παραγωγοί να πάρουν POS;

Επίσης δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα ισχύσει για δαπάνες που κάνουν σύζυγοι. Το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να δώσει λύση στο πρόβλημα που έχει ανακύψει με τον νέο νόμο για τις υποχρεωτικές αποδείξεις με κάρτα και ειδικά στο πώς θα συγκεντρώνουν αποδείξεις τα παντρεμένα ζευγάρια, ιδιαίτερα μάλιστα αν ένας από τους δύο συζύγους δεν διαθέτει εισοδήματα, αλλά τον πιάνουν τα τεκμήρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται να υπολογίζεται για κάθε σύζυγο χωριστά το ύψος των αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρώσει αλλά το άθροισμα να μπορεί να το καλύψει ο ένας από τους δύο.

Πόσες αποδείξεις πρέπει να μαζέψουμε

-για εισόδημα από 0 μέχρι 10.000 ευρώ ετησίως χρειάζεται το 10%
-για το τμήμα εισοδήματος από 10.001 μέχρι 30.000 ευρώ ετησίως χρειάζεται το 15%
-για το τμήμα από 30.001 και πάνω ετησίως χρειάζεται το 20%

Έτσι για εισόδημα 10.000 οι αποδείξεις πρέπει να είναι 1.000 ευρώ, για εισόδημα 15.000 πρέπει να είναι 1.750 ευρώ, για εισόδημα 20.000 ευρώ πρέπει να είναι 2.500, για εισόδημα 30.000 πρέπει να είναι 4.000 ευρώ κτλ.

Όμως, στη περίπτωση που δεν καλύπτεται το απαιτούμενο όριο δαπανών με πλαστικό χρήμα με το πραγματικό, στη διαφορά τους θα υπολογίζεται φορολογικός συντελεστής 22%.

Παράδειγμα: Δηλαδή στην περίπτωση που ένας φορολογούμενος με εισόδημα 30.000 ευρώ πραγματοποιήσει δαπάνες με πλαστικό χρήμα 3.000 ευρώ, αντί για 4.000 ευρώ που απαιτούνται για να πάρει το αφορολόγητο τότε επί της διαφοράς των 1.000 ευρώ θα υπολογιστεί φόρος 22%, δηλαδή 220 ευρώ.

http://ependisinews.g