"Πρόβα" προεκλογικών μπαλκονιών η συζήτηση στη Βουλή

"Πρόβα" προεκλογικών μπαλκονιών η συζήτηση στη Βουλή

Το πολιτικό σκηνικό, κινείται σε ρυθμούς ακραίας πόλωσης εδώ και μήνες παρότι όλο το προηγούμενο διάστημα, παρά τις εκτιμήσεις της αντιπολίτευσης, εκλογικός σχεδιασμός Τσίπρα, δεν υπήρχε.

Τι προκαλούσε συχνά σύγχυση στα κομματικά επιτελεία και δυσκολεύονταν να "διαβάσουν" τις πρωθυπουργικές προθέσεις;

Πιθανώς, ότι ο Αλέξης Τσίπρας, έδινε μάχη με τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων και το στοίχημα του ήταν να μειώσει τη δημοσκοπική ψαλίδα.

Αυτό, οδήγησε σε πολιτικό περιβάλλον που προσομοίαζε κάθε λίγο και λιγάκι με προεκλογική αρένα.

Από την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών κι έπειτα, σε συνδυασμό με τον τερματισμό του τρίτου προγράμματος ωστόσο, η συνθήκη "φωνάζουμε μήπως φτιάξει η δημοσκοπική εικόνα", δεν ισχύει πια.

Και αν το Φθινόπωρο δεν φαντάζει καθόλου καλή εποχή για τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να οδηγηθούν σε κάλπες ( δεδομένου ότι ούτε το κοινωνικό μέρισμα θα έχει μοιραστεί ακόμη ούτε τα "σχέδια" για αύξηση κατώτατου μισθού και επαναφοράς συλλογικών συμβάσεων θα έχουν υλοποιηθεί) , από τις αρχές του νέου έτους έως και τον Μάιο, οπότε και θα πραγματοποιηθούν οι ευρωεκλογές, είναι εξαιρετικά πιθανό να βγάλει ο κ. Τσίπρας από το μανίκι και τις εθνικές κάλπες.

Όπερ σημαίνει ότι η χώρα έχει μπει εφεξής σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο ( είτε μακρά είτε λιγότερο μακρά) και η πόλωση μεταξύ Κυβέρνησης και αντιπολίτευσης θα είναι ακραία με εκτός ελέγχου συγκρούσεις.

Η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία σε επίπεδο αρχηγών, δεν ήταν παρά πρόγευση όσων θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα, με πρώτο σταθμό τα "πανηγύρια" για την έξοδο της χώρας από τρίτο μνημόνιο, λίγο μετά την ανάπαυλα του Δεκαπενταύγουστου.

Τα στοιχήματα

Την χθεσινή συζήτηση προκάλεσε ο πρόεδρος της Ν.Δ Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τη συμφωνία του Eurogroup και τις δεσμεύσεις που έχει συλλήβδην λάβει η κυβέρνηση εν όψει της ολοκλήρωσης του τρίτου προγράμματος.

Ξεκάθαρος στόχος του κ. Μητσοτάκη ήταν να σφυροκοπήσει τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ υπό τον γενικό τίτλο: Διαλύσατε τη χώρα, υπογράψατε νέα μέτρα και πανηγυρίζετε για τα ψιχία που καταφέρατε να αποσπάσετε από τους πιστωτές οι οποίοι το μόνο που θέλουν είναι να μας ξεφορτωθούν.

Παραλλήλως, και δεδομένου ότι οι μοναδικοί δημοσκοπικοί δείκτες που κάπως ευημερούν για το κυβερνών κόμμα είναι αυτοί που αφορούν σε "διαπλοκή", ο πρόεδρος της Ν.Δ , κινήθηκε ξεκάθαρα στην κατεύθυνση: Είστε χειρότεροι από το παλιό πολιτικό σύστημα, γίνατε πιο διαπλεκόμενοι από τους διαπλεκόμενους. Εγκάλεσε μάλιστα τον κ. Τσίπρα όχι για πρώτη και σίγουρα ούτε για τελευταία φορά για ψέματα, λάσπη και στοχοποίηση αντιπάλων και των οικογενειών τους, δείχνοντάς τον με το δάχτυλο, σαν αρχηγό του "παρακράτους" που έχει στηθεί.

Στο ίδιο πλαίσιο επιχείρησε να "κάψει" τα σενάρια που θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ να καταφέρνει να "ακυρώσει" τα μέτρα που ψήφισε για την περικοπή των συντάξεων, καταθέτοντας τροπολογία για την εδώ και τώρα, κατάργησή τους.

Ο Αλέξης Τσίπρας, αρχικά, επέλεξε να εμφανίσει όλα τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας που σηματοδοτούν ότι η "χώρα γύρισε σελίδα". Από τους δείκτες της ανεργίας έως την απόφαση του Eurogroup και την "ζωή" μετά το μνημόνιο.

Το πρωθυπουργικό μότο εδώ και καιρό άλλωστε, είναι, εμείς πετύχαμε εκεί που εσείς αποτύχατε.

Στο πολεμικό αυτό κλίμα βγήκαν και τα ...μαχαίρια. Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι υπονομεύει τα εθνικά συμφέροντα κερδοσκοπώντας σε ψήφους.

Το κλίμα δυναμιτίστηκε έτι περαιτέρω όταν στο πινγκ-πονγκ των δύο αρχηγών, συμπεριλήφθηκαν αιχμές για εκλεκτικές σχέσεις αμφότερων με επιχειρηματίες και εκατέρωθεν βολές για... ύποπτες συναλλαγές συγγενών των δύο προέδρων.

Το χθεσινό, σχεδόν οκτάωρο, μπρα ντε φερ μεταξύ Μητσοτάκη- Τσίπρα δεν ήταν παρά μια "πρόβα" για το τι θα κυριαρχήσει στα προεκλογικά μπαλκόνια, όταν βγει επισήμως το τζίνι των εκλογών από το μπουκάλι.

πηγή:capital.gr