Πρόγραμμα εορτασμού της απελευθέρωσης της πόλης του Αλμυρού

Πρόγραμμα εορτασμού της απελευθέρωσης της πόλης του Αλμυρού

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ
ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΑΛΜΥΡΟΥ

Η νεότερη ιστορία του Αλμυρού αρχίζει επίσημα τη Δευτέρα 17 Αυγούστου 1881, όταν τα ελληνικά στρατεύματα μπήκαν στην πόλη και έγινε η επίσημη παράδοσή του από τις τουρκικές αρχές και η παραλαβή του από τις ελληνικές. Στις 17 Αυγούστου του 1881 τα ελληνικά στρατεύματα καταλαμβάνουν τον Αλμυρό. Σύσσωμοι οι κάτοικοι όλης της περιοχής με επικεφαλής τις εκκλησιαστικές και πολιτικές αρχές υποδέχονται τα ελληνικά στρατεύματα στην είσοδο της πόλης στο δρόμο που οδηγούσε από τη Σούρπη στον Αλμυρό. Με ενθουσιασμό μεγάλο, ζητωκραυγές και χειροκροτήματα άρχοντες, κλήρος και λαός, δακρυσμένοι αγκαλιάζουν τους ελευθερωτές. Στη συνέχεια όλη αυτή η πανηγυρική πομπή κατευθύνεται στη μοναδική εκκλησία, του Αγίου Νικολάου, όπου γίνεται μεγάλη πανηγυρική Δοξολογία.
Οφείλουμε ως σύγχρονοι Αλμυριώτες να μνημονεύουμε και να εορτάζουμε με κάθε λαμπρότητα την ημέρα αυτή, κατά την οποία η πόλη μας ανέπνευσε τον αέρα της Ελευθερίας και ενώθηκε με τη μητέρα Ελλάδα, αλλά και να τιμούμε όσους αγωνίσθηκαν και πότισαν με  το αίμα τους τα  Αλμυριώτικα χώματα.
O Δήμος Αλμυρού καλεί όλους τους κατοίκους της επαρχίας Αλμυρού να παρευρεθούν στην πανηγυρική δοξολογία και κατάθεση στεφάνων την Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018, για να τιμήσουν τη μνήμη των ηρωικών Αλμυριωτών που αγωνίσθηκαν για την απελευθέρωση του τόπου.
Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018

Ώρα 07:30 π.μ.: Λειτουργία προεξάρχοντος του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτη Ιεροκήρυκα της Επαρχίας Αλμυρού π. Χρυσόστομου Παπαδόπουλου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου.
    
Ώρα 09:45 π.μ.: Πέρας προσέλευσης στο Ναό της Δημοτικής Αρχής, των Στρατιωτικών, των Αστυνομικών και των Πολιτικών Αρχών, των Οργανώσεων και των Συμπολιτών.

Ώρα 10:00 π.μ.: Επίσημη δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου, με τη συμμετοχή όλων των Αρχών της πόλης, των Οργανώσεων και των Συμπολιτών.

Αμέσως μετά τη δοξολογία θα εκφωνήσει τον πανηγυρικό της ημέρας η κα Ιωάννα Ζγουλέτα, Αρχαιολόγος. Θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο των Πεσόντων.

Σιγή ενός λεπτού στη μνήμη των ενδόξων νεκρών μας και ο Εθνικός Ύμνος.

Μετά, τα τμήματα για την παρέλαση θα συγκεντρωθούν στη συμβολή των οδών Βασ. Κωνσταντίνου και Φίλωνος και οι επίσημοι θα καταλάβουν τις θέσεις τους στο χώρο της παρέλασης, επί της οδού Βασ. Κωνσταντίνου.

Ώρα 10:40 π.μ.: Παρέλαση μπροστά από τους επισήμους.  

Ώρα 08:00 μ.μ.: Θα πραγματοποιηθεί το 15ο Χορωδιακό Φεστιβάλ στην Κεντρική Πλατεία Αλμυρού.

Σάββατο 18 Αυγούστου 2018

Ώρα 08:30 μ.μ.: Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών από χορευτικά συγκροτήματα της περιοχής μας, στην Κεντρική Πλατεία Αλμυρού.

Στις παραπάνω εκδηλώσεις παρακαλούνται να παρευρεθούν:
•    Ο κλήρος
•    Ο Δήμαρχος
•    Ο Πρόεδρος και τα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου
•    Οι Στρατιωτικές, οι Αστυνομικές και οι Πολιτικές Αρχές καθώς και οι Οργανισμοί Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου μαζί με το Προσωπικό τους
•    Οι Οργανώσεις και οι Σύλλογοι μαζί με τα Μέλη τους
•    Οι Συμπολίτες
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΝΤΑΙ

1.    Ο Αρχιερατικός Επίτροπος για τη ρύθμιση της Ιεροτελεστίας στην οποία να παρευρεθεί όλος ο Κλήρος.
2.    Ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Αλμυρού για την τήρηση της τάξης στο χώρο της παρέλασης, για τη λήψη μέτρων τροχαίας και τη ρύθμιση της κυκλοφορίας των τροχοφόρων.
Το πρωί της 17ης Αυγούστου να απαγορευθεί η ολιγόλεπτη στάθμευση των οχημάτων επί της οδού Βασ. Κωνσταντίνου και η διέλευση των οχημάτων  από τους κάθετους προς αυτήν οδούς, από το ύψος της οδού Παναγοπούλου έως και το ύψος της οδού Φίλωνος.

Τελετάρχης στο χώρο της εκκλησίας και του Ηρώου ορίζεται η Δημοτική Υπάλληλος, κα Κυριακή Κομνιώτη.