Πρόστιμα 15.000 ευρώ σε τρία πρατήρια υγρών καυσίμων της Μαγνησίας

Πρόστιμα 15.000 ευρώ σε τρία πρατήρια υγρών καυσίμων της Μαγνησίας

«Λαβράκια» έβγαλαν στην πρώτη εξόρμηση που έκαναν υπάλληλοι του Τμήματος Εμπορίου των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας- Βορείων Σποράδων τον μήνα Οκτώβριο, στη διάρκεια ελέγχων που έκαναν σε πρατήρια υγρών καυσίμων, με αφορμή την έναρξη παράδοσης πετρελαίου θέρμανσης στους καταναλωτές. Σε δυο πρατήρια επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 10.000 ευρώ για μη παράδοση δείγματος βυτιοφόρου, ενώ σε τρίτο πρόστιμο 5.000 ευρώ για μη κανονικότητα εξετασθέντος δείγματος καυσίμου. Για «μηδενική ανοχή στους παραβάτες και πλήρη εφαρμογή της Νομοθεσίας» κάνει λόγο η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη.

Σε επιβολή διοικητικών προστίμων για παραβάσεις σε καύσιμα προέβη το Τμήμα Εμπορίου της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Π.Ε. Μαγνησίας και Β. Σποράδων. Το συνολικό ύψος των προστίμων που αφορούν σε υποθέσεις καυσίμων κατά το μήνα Οκτώβριο 2017 ανέρχεται σε 15.000 ευρώ και αφορά κυρίως σε παραβάσεις μη παράδοσης δείγματος βυτιοφόρου κατά τη δειγματοληψία, καθώς και μη κανονικότητα εξετασθέντος δείγματος καυσίμου.
Πιο συγκεκριμένα κατά τον μήνα Οκτώβριο διενεργήθηκε έλεγχος του συστήματος εισροών – εκροών επτά πρατηρίων (17 αντλίες) και λήφθηκαν τέσσερα δείγματα υγρών καυσίμων από ισάριθμα πρατήρια.

Επιβλήθηκαν κατά το παραπάνω χρονικό διάστημα σε δύο πρατήρια υγρών καυσίμων πρόστιμα ύψους 10.000 ευρώ για μη παράδοση δείγματος βυτιοφόρου κατά τη δειγματοληψία και σε ένα πρατήριο πρόστιμο 5.000 ευρώ για παράβαση που αφορά στην ποιότητα καυσίμου (πετρέλαιο), καθώς η τιμή ανάφλεξης βρέθηκε χαμηλότερη από την επιτρεπόμενη.

Να αναφερθεί ότι από τις αρχές του 2017 μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί 247 αντλίες πρατηρίων υγρών καυσίμων και έχουν ληφθεί δώδεκα δείγματα καυσίμων, ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί από τις αρμόδιες χημικές υπηρεσίες, η εξέταση τριών δειγμάτων καυσίμων.

Ερωτηθείσα σχετικά η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη τόνισε πως «οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση. Δεν θα υπάρξει καμία ανοχή στους παραβάτες και ο Νόμος θα εφαρμόζεται προς κάθε κατεύθυνση. Είναι ξεκάθαρη η θέση μου απέναντι σε παραβάτες που με τις ενέργειές τους βλάπτουν οικονομικά ή θέτουν σε κίνδυνο την υγεία του πολίτη – καταναλωτή. Πράξεις που επιφέρουν σοβαρές επιπτώσεις στην εύρυθμη και ομαλή λειτουργία της αγοράς θα τιμωρούνται παραδειγματικά» προσέθεσε χαρακτηριστικά η ίδια.

Τι να προσέχουν οι καταναλωτές
Με σκοπό την ενημέρωση των καταναλωτών, ενόψει της χειμερινής περιόδου, εκδόθηκαν οδηγίες από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή για τη διακίνηση και εμπορία πετρελαίου θέρμανσης , σύμφωνα με τις οποίες οι καταναλωτές πρέπει να προσέχουν τα εξής:

– Να κάνουν έρευνα αγοράς προτού προβούν σε παραγγελία πετρελαίου ώστε να επιλέξουν την οικονομικότερη τιμή. Έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται για τις τιμές των καυσίμων από το Παρατηρητήριο Υγρών Καυσίμων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή www.fuelprices.gr.

– Να γνωρίζουν ακριβώς τις διαστάσεις της δεξαμενής για να μπορεί να υπολογίσει πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής. π.χ. αν μια δεξαμενή έχει μήκος 2,0 μέτρα, πλάτος 1,25 μέτρα και ύψος 1 μέτρο, τότε η συνολική χωρητικότητά της είναι 2,5 κυβικά μέτρα (2×1,25×1=2,5 m3 ) ή 2.500 λίτρα. Επομένως, σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής αντιστοιχούν 25 λίτρα (2.500:100=25).

– Κατά την παραλαβή του πετρελαίου καλό είναι να μην εμπιστεύονται μόνο τον μετρητή του βυτιοφόρου αλλά να χρησιμοποιούν και δικό τους διαγραμμισμένο μέτρο.

– Παρουσία του προμηθευτή να γίνεται προμέτρηση της ποσότητας του πετρελαίου που υπάρχει στη δεξαμενή και μετά την παραλαβή να γίνεται επιμέτρηση αφού έχουν παρέλθει 2-3 λεπτά, προκειμένου να «κάτσει ο αφρός».

– Το χρώμα του πετρελαίου, το οποίο και αποτελεί ένδειξη της ποιότητάς του, πρέπει να είναι κόκκινο και διαυγές και όχι θολό.

– Η πληρωμή του πετρελαίου πρέπει να γίνεται εφόσον λάβουν το απαραίτητο παραστατικό στοιχείο (απόδειξη) στο οποίο πρέπει να αναγράφεται το ύψος της στάθμης του πετρελαίου στη δεξαμενή πριν και μετά την παραλαβή καθώς και να υπάρχουν συμπληρωμένα όλα τα απαιτούμενα από τον νόμο στοιχεία (όπως ονοματεπώνυμο και διεύθυνση του πελάτη, Α.Φ.Μ., η ποσότητα του πετρελαίου, το ποσό πληρωμής, η ώρα παράδοσης κ.λπ.).

e-thessalia.gr