Π. Ηλιόπουλος: «Αντιδρά και η Μαγνησία στον ειδικό φόρο καταναλώσεως στον οίνο»

Π. Ηλιόπουλος: «Αντιδρά και η Μαγνησία στον ειδικό φόρο καταναλώσεως στον οίνο»

Eρώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Χρυσής Αυγής Παναγιώτης Ηλιόπουλος για τον ειδικό φόρο καταναλώσεως στον οίνο, ο οποίος έχει αντίκτυπο και στο Νομό Μαγνησίας.
             
Ένα από τα  προϊόντα στο οποίο η χώρα μας  έχει συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι άλλων είναι ο οίνος, η παραγωγή του οποίου όμως όχι μόνο δεν στηρίχθηκε από την μνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες με την επιβολή του ειδικού φόρου καταναλώσεως στο εν λόγω προϊόν.

Συγκεκριμένα η κυβέρνηση με την επιβολή του ειδικού φόρου καταναλώσεως  0,20 λεπτά το λίτρο  στον οίνο, χωρίς να είναι απαίτηση των δανειστών, ευελπιστούσε στο να εξοικονομήσει περίπου 55 εκατ. ευρώ πλην όμως από την αρχή της εφαρμογής του μέτρου ελάχιστα είναι τα ποσά που κατάφερε να συγκεντρώσει καθώς μόνο το 15 % των παραγωγών είχαν φορολογική αποθήκη και μπορούσαν πρακτικά να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του νόμου.

Οι οινοποιοί ζητούν  αναστολή του μέτρου υποστηρίζοντας ότι η γενικότερη ζημιά στον δυναμικό αμπελοοινικό  κλάδο είναι τεράστια και μοιάζει με τιμωρία, καθώς αυτός ο τομέας παραγωγής στα τελευταία χρόνια σημειώνει μεγάλες επιτυχίες τόσο στην εσωτερική όσο και στις αγορές του εξωτερικού. Τα μειονεκτήματα που προκλήθηκαν από την επιβολή του συγκεκριμένου μέτρου στον κλάδο των οινοπαραγωγών ήταν πολύ μεγαλύτερα από τα έσοδα που έφερε τελικά στα δημόσια ταμεία. Οι εισπράξεις δεν ξεπέρασαν τα 13 εκατ. ευρώ, όταν το τρίτο Μνημόνιο προσέβλεπε σε έσοδα 55 εκατ. ευρώ από τον επιβολή ειδικού φόρου 0,20 λεπτών το λίτρο (περίπου 15 λεπτά ανά φιάλη) στον οίνο.     

Όπως είναι εύλογο ο εθνικός αγροτικός συνεταιρισμός αμπελοοινικών προϊόντων, με αφορμή τις προφορικές δεσμεύσεις, που κατά καιρούς έχει εισπράξει από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και του Υπουργείου Οικονομικών για κατάργηση του Ειδικού Φόρου στον οίνο, χωρίς όμως αντίκρισμα, αντέδρασε εντονότατα.

Σε επιτροπή που συγκροτήθηκε από τον αγροτικό συνεταιρισμό αμπελοοϊνικών προϊόντων και η οποία θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες με σκοπό την κατάργηση του ειδικού φόρου καταναλώσεως του οίνου, καθώς η ζήτηση τα δύο τελευταία χρόνια επιβολής του μέτρου, έχει προκαλέσει καθίζηση στον κλάδο αφενός και αφετέρου αύξηση της παράνομης διακίνησης οίνου, συμμετείχε από τον νομό Μαγνησίας ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Η Δήμητρα» Γιάννης Κίτσιος, εκφράζοντας την αγανάκτηση των οινοπαραγωγών της περιοχής.

Ο βουλευτής Μαγνησίας Χρυσής Αυγής καλεί τα αρμόδια υπουργεία να καταργήσουν τον ειδικό φόρο καταναλώσεως στον οίνο, ώστε να σταματήσουν οι οδυνηρές οικονομικές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις του κλάδου και ιδιαίτερα στους οινοποιητικούς συνεταιρισμού.