Σε πλήρη εξέλιξη οι επιχειρήσεις των σωστικών συνεργείων στην Ιαπωνία

Σε πλήρη εξέλιξη οι επιχειρήσεις των σωστικών συνεργείων στην Ιαπωνία

Σωστικά συνεργεία προσπαθούν να εντοπίσουν τους δεκάδες αγνοούμενους στις συνοικίες που έχουν καταπλακωθεί από τόνους λάσπης και στα συντρίμμια σπιτιών στη δυτική Ιαπωνία, που πλέον θρηνεί 100 νεκρούς έπειτα από τις καταρρακτώδεις βροχές που την έπληξαν τις τελευταίες ημέρες.

Στην πόλη Κουμάνο, τεράστιες κατολισθήσεις παρέσυραν ιδίως ξύλινα σπίτια από τα οποία δεν απέμειναν παρά μόνο σωροί από συντρίμμια, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.
Ο λαμπερός ήλιος άρχισε να στεγνώνει τη λάσπη. Με εκσκαφείς, φτυάρια κι αλυσοπρίονα στα χέρια, τα σωστικά συνεργεία αναζητούσαν τα ίχνη τουλάχιστον δέκα κατοίκων που αγνοούνται.

Τα συντρίμμια θα απομακρυνθούν με τη χρήση βαρέων μηχανημάτων «όπου μπορούμε», και αυτό συμπεριλαμβάνει «κατεστραμμένα σπίτια» καθώς είναι απίθανο «να υπάρχουν επιζώντες παγιδευμένοι» κάτω από αυτά, εξήγησε ένας στρατιωτικός.

«Θα το ήθελα η αδελφή μου κι η οικογένειά της να είχαν απομακρυνθεί πιο γρήγορα», είπε με απελπισία ο Κοσούκε Κιγιοχάρα μπροστά στο διαλυμένο σπίτι των αγνοούμενων συγγενών του.
Επιστρέφοντας στα σπίτια τους μετά το τέλος των ακραίων καιρικών φαινομένων, οι κάτοικοι άρχιζαν να συνειδητοποιούν το εύρος της καταστροφής: συνοικίες ολόκληρες έχουν πλημμυρίσει, σπίτια έχουν διαλυθεί, αυτοκίνητα βρίσκονται μέσα σε κρατήρες, σε δρόμους τμήματα των οποίων κατέρρευσαν, γέφυρες έχουν καταρρεύσει, έχουν σημειωθεί τεράστιες κατολισθήσεις.

Πάντως, αφού σταμάτησε η βροχή, στην πόλη Κουρασίκι, στην επαρχία Οκαγιάμα, κανείς «δεν έμοιαζε να ζητάει βοήθεια» σε ταράτσες ή σε αυλές σπιτιών, σύμφωνα με παρατηρήσεις που έγιναν από ελικόπτερα.

«Τα σωστικά συνεργεία κινούνταν με βάρκες χθες, λόγω της έκτασης των πλημμυρών, αλλά το νερό υποχωρεί σταδιακά σήμερα κι αν το επίπεδό του πέσει αρκετά, θα μπορέσουν να προσπελάσουν τις ζώνες που έχουν πληγεί σκληρότερα οδικώς, ή με τα πόδια», σημείωσε μια εκπρόσωπος της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών στην επαρχία Οκαγιάμα.

«Δεν βρέχει σήμερα, αλλά πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση για κατολισθήσεις λάσπης», συμπλήρωσε.

Πρόκειται για μια από τις χειρότερες καταστροφές του είδους τα τελευταία χρόνια στην Ιαπωνία: ο αριθμός των θυμάτων ήδη έχει ξεπεράσει κατά πολύ τον απολογισμό των κατολισθήσεων στη Χιροσίμα το 2014 (74 νεκροί).

πηγή:zougla.gr