Σε ύψιστη ετοιμότητα για τη «Σοφία» η Μαγνησία-Χιόνι μέχρι και τη θάλασσα

Σε ύψιστη ετοιμότητα για τη «Σοφία» η Μαγνησία-Χιόνι μέχρι και τη θάλασσα

Σε ύψιστη ετοιμότητα τέθηκαν όλες οι υπηρεσίες της Μαγνησίας ενόψει της κακοκαιρίας που αναμένεται από σήμερα το βράδυ με χιόνια και χαμηλές θερμοκρασίες για αρκετές ημέρες. Σήμερα (Τετάρτη 2/1) το μεσημέρι συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και συζητήθηκε αναλυτικά το πλάνο δράσης και οι προτεραιότητες που τέθηκαν.

Από αύριο Πέμπτη, τις πρώτες πρωινές ώρες,  τα προγνωστικά της ΕΜΥ  προειδοποιούν για πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα, για πολικό ψύχος με  -11 βαθμούς Κελσίου κατά τόπους. Μετά από επικοινωνία που είχε η κ. Κολυνδρίνη με την 111 Πτέρυγα Μάχης, ανέφερε ότι «περιμένουμε χιόνι και στα πεδινά, από 0 υψόμετρο, πιθανότατα και στην πόλη του Βόλου. Η πρόβλεψη για τη θερμοκρασία -11 αφορά τα ορεινά του νομού, αλλά χαμηλές θερμοκρασίες κάτω από μηδέν βαθμούς Κελσίου θα έχουμε και στα πεδινά. Η υψηλότερη θερμοκρασία που φαίνεται να έχουμε αύριο είναι -2», επισήμανε η κ. Κολυνδρίνη.

Αν τα έντονα καιρικά φαινόμενα κρατήσουν 48 ώρες, θα υπάρχουν προβλήματα όπως δυσκολία στην προσπελασιμότητα, πάγο λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών.

Η ίδια σημείωσε πως υπάρχει επιχειρησιακός σχεδιασμός και ειδικότερα ακροβολισμό μηχανημάτων, αλατιέρων και λεπίδων, αλλά και αποθηκευμένο αλάτι σε όλο τον νομό (αναλογικά από τα παράλια μέχρι τον ορεινό όγκο).  Επίσης μηχανήματα, πριν την έναρξη του καιρικού φαινομένου,  θα βρίσκονται παντού στον νομό από απόψε το βράδυ. «Ιεραρχούμε ανάλογα τις ανάγκες και εκεί που θα εμφανίζονται εντονότερα τα φαινόμενα,  εκεί  θα μετακινούμε τις δυνάμεις. Είμαστε σε απόλυτη ετοιμότητα Δεν φοβόμαστε γιατί το έχουμε ξαναπεράσει με την ίδια ένταση πριν λίγα χρόνια»  δήλωσε.

Πρόσθεσε ακόμη πως συνιστά στους πολίτες να πειθαρχούν στις εντολές της Τροχαίας και όλων των αρμόδιων φορέων. «Σε συνεργασία με τους δήμους που πιστεύουμε ότι θα αναλάβουν τα κομμάτια των αρμοδιοτήτων τους, πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε και θα ανταποκριθούμε.

«Οι δήμοι θα πρέπει να προμηθευτούν αλάτι, μηχανήματα για τους δημοτικούς και αγροτικούς δρόμους, για τις κτηνοτροφικές μονάδες. Βοηθούμε τους Δήμους αλλά όταν ένα φαινόμενο είναι τόσο καθολικό, θα πρέπει το οδικό δίκτυο των  1.200 χιλιομέτρων να παραμένει ανοιχτό, με πρώτη προτεραιότητα τις εθνικές οδούς»

Σημειώνεται πως το χιόνι που έπεσε το προηγούμενο διήμερο, παραμένει στην περιοχή των Χανίων από την Πορταριά και πάνω μέχρι τον Προφήτη Ηλία, αλλά και στην Ανάβρα, όπου το χιόνι έφτασε το μισό μέτρο. «Επειδή αυτά τα προγνωστικά συνειρμικά μου φέρνουν στο μυαλό  τον χειμώνα του 2014, πιστεύω ότι θα έχουμε κάτι ανάλογο αν και απεύχομαι να συμβεί» επισήμανε η κ. Κολυνδρίνη και ευχαρίστησε την Τροχαία που συνέβαλε να κρατηθεί το οδικό δίκτυο του Πηλίου ανοιχτό.

Ο διοικητής της Τροχαίας, Θ. Κούλουρης επισήμανε ότι η Τροχαία και τα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα θα φροντίσουν να υπάρχει αστυνόμευση σε κομβικά σημεία του δικτύου ώστε να αποφεύγεται η κίνηση άπειρων, αλλά και ασυνείδητων οδικών ενώ αν απαιτηθεί θα απαγορευτεί η κυκλοφορία των οχημάτων. Ο κ. Κούλουρης επισήμανε ότι η κίνηση ειδικά των μεγάλων οχημάτων, όπως των φορτηγών της Ζαγοριν είναι επικίνδυνη με πάγο στο δρόμο και μπορεί να χρειαστεί να απαγορευτεί η διέλευση από το δίκτυο του Πηλίου για ένα χρονικό διάστημα.

Ο υποδιοικητής της Πυροσβεστικής επισήμανε την ανάγκη να ενημερωθούν από τους δήμους οι κτηνοτρόφοι να έχουν εξασφαλίσει τροφή και νερό για τα ζω ατούς και αν αποφασίσουν να παραμείνουν στα ποιμνιοστάσια να έχουν εξασφαλίσει διατροφή και για τους ίδιους για κάποιο διάστημα. Επιπλέον ζήτησε να δίνονται στην Πυροσβεστική ακριβείς πληροφορίες για τα κατά τόπους προβλήματα. Η κ. Κολυνδρίνη απευθυνόμενη στους αντιδημάρχους των δήμων Ρήγα Φεραίου και Αλμυρού του επέστησε την προσοχή για το θέμα των κτηνοτρόφων.

Ο εκπρόσωπος του στρατού ανέφερε ότι ο στρατός θα δώσει προτεραιότητα στα στρατόπεδα, ειδικά όπου φιλοξενούνται Αμερικανοί και μετά θα βοηθήσουν αλλά το αίτημα θα πρέπει να κατατεθεί στο ΓΕΣ και στη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας.

Ο εκπρόσωπος του ΕΚΑΒ στη Μαγνησία, Π. Δαρειώτης ζήτησε να παραμείνει ανοιχτή η πρόσβαση προς το Πανθεσσαλικό, που είναι η βάση των ασθενοφόρων, ενώ η κ. Κολυνδρίνη του είπε ότι πολλές φορές η επικοινωνία με το ΕΚΑΒ γίνεται απευθείας με τους εργαζόμενους και όχι με το Κέντρο, γιατί είναι δύσκολο να υπάρξει συνεννόηση με το τηλεφωνικό κέντρο που βρίσκεται στη Λάρισα.

Τέλος σε ετοιμότητα είναι και οι εθελοντές, με τον Βασίλη Ηλιόπουλο της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων να ζητά από τους δήμους να έχουν καταγράψει ποιοι είναι οι νεφροπαθείς, οι καρδιοπαθείς και οι έγκυες για να μπορεί να γίνει παρέμβαση αν απαιτηθεί, αλλά και φυσικά να ενημερωθούν έγκαιρα για τη κακοκαιρία και να φροντίσουν να είναι σε προσβάσιμα σημεία για να μπορούν να διακομιστούν στη συνέχεια  προς το Νοσοκομείο.

πηγή: ert