Τα σταυροδρόμια γίνονται έργα τέχνης στη μητρόπολη των αυτοκινήτων

Τα σταυροδρόμια γίνονται έργα τέχνης στη μητρόπολη των αυτοκινήτων

Όποιος νομίζει ότι τα σταυροδρόμια των μεγαλουπόλεων είναι καταδικασμένα σε βαρετές αναγνώσεις καιρός είναι να αναθεωρήσει. Η πόλη του Ρότερνταμ, ένας πρώην παράδεισος του αυτοκινήτου, διανύει, με ταχύτητα, μια περίοδο μετάβασης προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον και το κάνει μετατρέποντας τα τοπία των δρόμων της σε έργα τέχνης.

Σε συνεργασία με το τοπικό πολεοδομικό γραφείο Street Makers, το δημιουργικό στούντιο Opperclaes εμπνεύστηκε μια καλλιτεχνική διάβαση πεζών και την "εγκατέστησε" σε ένα από τα σταυροδρόμια της πόλης με χρώμα και έμπνευση.
Στο έργο τους οι Opperclaes συνδέουν τα διάφορα σημεία στο σταυροδρόμι, χρησιμοποιώντας στοιχεία που φυσιολογικά χρησιμοποιούν οι υπεύθυνοι του Δήμου για θέματα σήμανσης.

"Η πολεοδόμηση δεν είναι μόνον δουλειά για σχεδιαστές και αρχιτέκτονες" τονίζει ο Jorn Wemmenhove του γραφείου Street Makers.
Έχουμε ανάγκη από διαφορετικούς δημιουργικούς κλάδους (σσ σπουδών και δραστηριοτήτων) για να επιταχύνουμε τη μετάβαση προς μια πιο βιώσιμη, υγιή, επιτυχή και ανοιχτή σε όλους πόλη" συμπληρώνει.
Αλλά η "δημιουργική διάβαση" δεν έχει μόνο στόχο να βοηθά τους διαβάτες να κινούνται, αλλά θέλει να δημιουργήσει "ευτυχισμένους δρόμους".

"Είναι εκπληκτικό να παρατηρείς το πώς αντιδρά ο κόσμος στην τέχνη μας, να κάνουμε μια διαφορά σε κάτι το τόσο συνηθισμένο όπως το να περνάς έναν δρόμο, απέναντι. Άνθρωποι χαμογελούν, παίρνουν φωτογραφίες, παιδιά παίζουν πηδώντας από το ένα γράμμα στο άλλο" εξηγεί η Linda van Vleuten.
Η επίδραση της εγκατάστασης στη δυνατότητα πεζοπορίας στο αστικό κέντρο θα μετρηθεί, ποιοτικά και ποσοτικά. Κι αν αποδειχθεί επιτυχής, τους επόμενους μήνες θα "εγκατασταθούν" και άλλες δημιουργικές διαβάσεις στο Ρότερνταμ.