Τα τέσσερα σημεία της συμφωνίας

Τα τέσσερα σημεία της συμφωνίας

Οι ΗΠΑ δεσμεύονται να παράσχουν «εγγυήσεις ασφαλείας» και η Βόρεια Κορέα δεσμεύεται ως προς την αρχή «της πλήρους αποπυρηνικοποίησης της Κορεατικής Χερσονήσου» στο κοινό κείμενο που υπέγραψαν οι Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ-Ουν στη Σιγκαπούρη.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά, τα τέσσερα σημεία-κλειδιά της συμφωνίας είναι τα εξής:

1. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας (B. Kορέα) δεσμεύονται να καθιερώσουν νέες σχέσεις μεταξύ τους, με κεντρικό γνώμονα την επιθυμία των λαών των δύο χωρών για ειρήνη και ευημερία.

2. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΛΔΚ θα ενώσουν τις προσπάθειές τους για την οικοδόμηση ενός διαρκούς και σταθερού ειρηνευτικού καθεστώτος στην Κορεατική Χερσόνησο.

3. Επαναβεβαιώνοντας τη δήλωση της 27ης Απριλίου 2018, η ΛΔΚ δεσμεύεται να εργαστεί για την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου.

4. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας δεσμεύονται για τον επαναπατρισμό των λειψάνων στρατιωτών από τον πόλεμο στην Κορέα αλλά και για την απελευθέρωση αιχμαλώτων πολέμου.

Ο Κιμ επανέλαβε τη δέσμευσή του για πλήρη αποπυρηνικοποίηση

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-Ουν επαναλαμβάνει τη δέσμευσή του για την «πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου», σύμφωνα με το κοινό κείμενο το οποίο υπεγράφη σήμερα στη Σιγκαπούρη από τον ίδιο και τον Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της «ιστορικής» συνάντησης κορυφής.

Στο κείμενο δεν γίνεται αναφορά στην απαίτηση της αμερικανικής πλευράς για «πλήρη, επαληθεύσιμη και μη αναστρέψιμη αποπυρηνικοποίηση», φόρμουλα που σημαίνει την εγκατάλειψη των πυρηνικών όπλων και την αποδοχή επιθεωρήσεων, αλλά επαναλαμβάνεται μία παλαιότερη πιο αόριστου χαρακτήρα δέσμευση, σύμφωνα με τη φωτογραφία του κειμένου που έχει στη διάθεσή του το AFP (Γαλλικό Πρακτορείο).

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εγγυηθούν την ασφάλεια της Βόρειας Κορέας, αναφέρεται στο εν λόγω κείμενο.

«Ο πρόεδρος Τραμπ δεσμεύθηκε να παράσχει εγγυήσεις ασφαλείας» στη Βόρεια Κορέα, προστίθεται.

«Θα δείτε μια μεγάλη αλλαγή»

Προσερχόμενοι νωρίτερα στην αίθουσα όπου υπεγράφη η συμφωνία, ο Τραμπ και ο Κιμ έκαναν λακωνικές δηλώσεις, με τον ηγέτη της Β. Κορέας να προαναγγέλλει μια μεγάλη αλλαγή.

Όπως είπε, «θα δείτε μια μεγάλη αλλαγή».

Από τη μεριά του, ο Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε την καλή διεξαγωγή των συνομιλιών, ενώ τόνισε πως θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου σε περίπου δύο ώρες. Ανέφερε ότι «λύσαμε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα» και πως «οι συνομιλίες πήγαν καλά, καλύτερα από όσο περιμέναμε».

Ο κ. Τραμπ ευχαρίστησε τον Βορειοκορεάτη ηγέτη για τη συνάντηση.

πηγή: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ