Το Γυμνάσιο Ευξεινούπολης στη Γαλλία στα πλαίσια Ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+KA2

Το Γυμνάσιο Ευξεινούπολης στη Γαλλία στα πλαίσια Ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+KA2

Μαθήτριες και εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου

Ευξεινούπολης ταξίδεψαν στη Γαλλία από 17 έως 23 Μαρτίου 2019, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+/KA2 με τίτλο “Common Ground” στο οποίο συμμετέχει το σχολείο ως Εταίρος κατά τη διετία 2018-2020. Η δεύτερη  διακρατική συνάντηση των εταίρων εκπαιδευτικών και μαθητών από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Φινλανδία και την Ελλάδα, που συμμετέχουν στη Στρατηγική Σύμπραξη, πραγματοποιήθηκε στο  Tourcoing της Γαλλίας.

Οι εταίροι εκπαιδευτικοί και μαθητές έτυχαν θερμής υποδοχής από τον διευθυντή του σχολείου. Ήταν μια δημιουργική εβδομάδα για όλους. Έγινε η παρουσίαση του logo του προγράμματος και των γενεαλογικών δένδρων. Στη συνάντηση εργασίας του προγράμματος οι μαθητές είχαν την ευκαιρία μεταξύ άλλων να παρακολουθήσουν την παρουσίαση του βιβλίου του συγγραφέα Οlivier de Solminihac  για τους πρόσφυγες, αλλά και να συζητήσουν με επιστήμονες που εργάστηκαν με πρόσφυγες και μετανάστες και να μάθουν από την εμπειρία τους. Συναντήθηκαν με πρόσφυγες και μετανάστες και έμαθαν τους λόγους που τους έκαναν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους αλλά και την πορεία της νέα τους ζωής στη Γαλλία.

Φύτεψαν στην αυλή του σχολείου όλοι μαζί ένα δένδρο, ρίχνοντας στη ρίζα του χώμα από κάθε χώρα που είχαν φέρει μαζί τους οι μαθητές. Επισκέφτηκαν τον Δήμαρχο του Tourcoing ο οποίος τους καλωσόρισε και τους πρόσφερε δώρα. Ξεναγήθηκαν στην όμορφη πόλη της Lille.

Είχαν επίσης την ευκαιρία να επισκεφτούν το Παρίσι και συγκεκριμένα να ξεναγηθούν στο Εθνικό Μουσείο για την ιστορία της Μετανάστευσης στο Παρίσι. Ένα εξαιρετικό μουσείο, ένα υπέροχο κτίριο, το οποίο δημιουργήθηκε εκεί όπου βρισκόταν από το 1931 το Μουσείο της αποικιοκρατίας. Είναι αφιερωμένο στην ιστορία των διαφόρων μεταναστευτικών κοινοτήτων της Γαλλίας και έχει ως στόχο να φέρει μια νέα αντίληψη της ιστορίας που συνδέει τους μετανάστες με τη Γαλλία. Ξεναγήθηκαν επίσης στην πόλη του Παρισιού  και επισκέφτηκαν τη Μονμάρτη και τον πύργο του Άιφελ.

Η προτεραιότητα του σχεδίου μας είναι η προώθηση της κοινωνικής ενσωμάτωσης. Στόχος είναι να βελτιώσει η σχολική κοινότητα τη γνώση της σχετικά με τις αλλαγές που συμβαίνουν στο παρόν αλλά και να βοηθήσει την ενσωμάτωση τόσο μεταναστών όσο και προσφύγων δημιουργώντας ένα «κοινό έδαφος» αλληλοσεβασμού και εκτίμησης ανάμεσα σε ανθρώπους με διαφορετικό παρελθόν αλλά κοινό μέλλον.

Η φιλοξενία της Γαλλικής ομάδας ήταν ζεστή και εγκάρδια. Ήταν μια δημιουργική εβδομάδα για όλους μας με εποικοδομητική συνεργασία. Την ελληνική παιδαγωγική ομάδα αποτελούσαν οι εκπαιδευτικοί Σταυραντώνη Μ., Καραγιαννοπούλου Μ., Σιαμέτη Α. και Δρόσου Μ. και οι μαθήτριες Δεληζήση Δέσποινα, Επισκόπου Μαρία, Ντόντη Ελπίδα, Στεφανή Γεωργία και Χατζηκυριάκου Βασιλική.
Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου Ευξεινούπολης θα  επισκεφτούν στις αρχές του Μαΐου 2019 το σχολείο της Φινλανδίας.

Η Διευθύντρια
Σταυραντώνη Μαρία
MSc Φυσικής Αγωγής