Τσίπρας: Πώς μοιράζεται μέρισμα 1,4 δισ. ευρώ (βίντεο)

Τσίπρας: Πώς μοιράζεται μέρισμα 1,4 δισ. ευρώ (βίντεο)

Τη διανομή κοινωνικού μερίσματος 1,4 δισ. ευρώ ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Από το ποσό αυτό 720 εκατ. ευρώ θα διανεμηθεί εντός Δεκεμβρίου ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε 3,4 εκατομμύρια πολίτες, 315 εκατ. ευρώ θα δοθούν σε συνταξιούχους στους οποίους έχουν παρακρατηθεί παράνομα υψηλότερες εισφορές υγείας για την περίοδο 1η Ιουλίου 2012 έως και 30 Ιουνίου 2016 και 360 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό στη ΔΕΗ ΔΕΗ 0,00% προκειμένου να καλυφθεί το κόστος των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος το 2018.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός σε διάγγελμα. Οπως είπε αυτό γίνεται γιατί η οικονομία έχει σημειώσει εξαιρετικές επιδόσεις με ρυθμό ανάπτυξης φέτος στο 2% του ΑΕΠ και ανεργία που αποκλιμακώνεται κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες επί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Στο δημοσιονομικό σκέλος η απόδοση ξεπέρασε τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις με πρωτογενές πλεόνασμα που θα ξεπερνά πολύ στον στόχο του 1,75% του ΑΕΠ.

Οπως είπε αυτό είναι αποτέλεσμα εξορθολογισμού των δαπανών χωρίς μειώσεις μισθών και περικοπές κοινωνικού κράτος αλλά και αποτέλεσμα της μάχης κατά της διαφθοράς και διαπλοκής.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός πολλά στρώματα και η μεσαία τάξη δεχτήκαν πολλά πλήγματα. Αυτό οφείλεται και στο ότι η ελιτ του τόπου φόρτωσε τα βάρη στους πολλούς φοροδιαφεύγοντας και στέλνοντας τα βάρη στους πολλούς.

Αυτοί έχουν το θράσος να μας κατηγορούν για την υψηλή φορολογία. Κάθε ευρώ φόρων στους μεσαίους ισοδυναμεί με τα χρήματα που κέρδισαν σε φορολογικούς παραδείσους. Off shore έκανε η καλομαθημένη ελίτ της χώρας, τόνισε και όχι οι μισθωτοί και η μεσαία τάξη.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για σημαντικές νίκες προς όφελος των πολλών την περίοδο των μνημονίων (προστασία πρώτης κατοικίας, σχολικά γεύματα, ένταξη 2,5 εκατομμυρίων ανθρώπων στην νοσοκομειακή περίθαλψη, ενώ ανακοινώθηκε κοινωνικό μέρισμα 617 εκατ. ευρώ την περασμένη χρονιά).

Όπως είπε για φέτος θα διανεμηθεί κοινωνικό μέρισμα, παρά την καταστροφολογία και τον πόλεμο. Πέρυσι η συζήτηση ήταν για την ανάγκη να ενταθεί η λιτότητα. Σήμερα δεν υπάρχουν νέα μέτρα αλλά συζήτηση για έξοδο από την κρίση και επιστροφή των επενδύσεων.

O πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι το μέρισμα θα φτάσει 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, υπερδιπλάσιο από το 2016.

Από το 1,4 δισ. ευρώ τα 720 εκατ. ευρώ θα μοιραστούν ως έκτακτη ενίσχυση (αφορολόγητη και ακατάσχετη) σε 3,4 εκατομμύρια συμπολίτες μας με προτεραιότητα τους άνεργους και τα χαμηλά εισοδήματα. Εντός εβδομάδας κατατίθεται το νομοσχέδιο και μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου θα έχει καταβληθεί το ποσό στους δικαιούχους.

Θα τεθούν κριτήρια (εισοδηματικά, οικογενειακά και περιουσιακής κατάστασης) ώστε να γίνει στοχευμένη η παροχή.

Τα εισοδηματικά κριτήρια αφορούν μονοπρόσωπα νοικοκυριά με εισόδημα έως 9.000 ευρώ και πολυπρόσωπα με ανώτατο εισόδημα τις 18.000 ευρώ. Προσαυξάνονται κατά 50% για κάθε επιπλέον ενήλικα και 25% για κάθε παιδί. Δικαιούχοι θα είναι και όσων τα νοικοκυριά διαθέτουν ακίνητη περιουσία έως 180.000 ευρω.

Πρακτικά

* Οικογένειες σε δυο παιδιά και εισόδημα 6.000 ευρώ ετησίως θα πάρουν ενίσχυση 900 ευρώ. Για 12.000 ευρώ 700 ευρώ και για 18.000 εισόδημα 500 ευρώ.

* Για ζευγάρι χωρίς παιδιά και εισόδημα 4.500 ευρώ θα δοθούν 675 ευρώ και για εισόδημα 9.000 ευρώ 525 ευρώ και για 13.500 ενίσχυση 375 ευρώ.

* Για μονοπρόσωπα νοικοκυριά και εισόδημα έως 3.000 ευρώ η ενίσχυση είναι 450 ευρώ για εισόδημα 6.000 ευρώ 350 ευρώ και για 9.000 ευρώ ενίσχυση 250 ευρώ.

Παράλληλα:

* 315 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν για την επιστροφή της παράνομης παρακράτηση εισφορών υγείας, ένα πρόβλημα που δημιούργησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Τα χρήματα θα διατεθούν τη μέρα που θα καταβληθούν οι συντάξεις Δεκεμβρίου.

* 360 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν στη ΔΕΗ ΔΕΗ 0,00% για τα ΥΚΩ ώστε να μην υπάρξει αύξηση στα τιμολόγια της εταιρείας.

Δείτε το βίντεο με τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού

www.euro2day.gr