Τσικνοπέμπτη στα σχολεία της Μαγνησίας με σουβλάκια και χορούς

Τσικνοπέμπτη στα σχολεία της Μαγνησίας με σουβλάκια και χορούς

Σε ρυθμούς Τσικνοπέμπτης εισέρχονται τα σχολεία της Μαγνησίας και ετοιμάζονται

να πραγματοποιήσουν εκδηλώσεις με σουβλάκια, λουκάνικα, διάφορα άλλα εδέσματα και χορούς. Αυτή η εξέλιξη προκαλεί αναμφίβολα χαρά και στα κρεοπωλεία της περιοχής που έχουν κάνει τις απαιτούμενες προμήθειες για να εξυπηρετήσουν τις σχολικές μονάδες.
Τα τελευταία χρόνια το έθιμο της Τσικνοπέμπτης ξεκινάει από το πρωί στα σχολεία και ολοκληρώνεται το βράδυ στις ταβέρνες και τα άλλα κέντρα εστίασης.

Στα σχολεία συνήθως τις δύο με τρεις τελευταίες ώρες, διοργανώνονται εκδηλώσεις με ψήσιμο κρεατικών, αλλά και μουσικοχορευτικές δράσεις.
Το έθιμο ξεκίνησε δυναμικά εδώ και τρία χρόνια και κάθε χρόνο όλο και περισσότερα σχολεία μπαίνουν στον χορό των εκδηλώσεων.
Και δεν είναι μόνο τα Λύκεια ή τα Γυμνάσια που διοργανώνουν τέτοιες εκδηλώσεις, αλλά και τα Δημοτικά, όπου κυρίως την πρωτοβουλία την έχουν οι σύλλογοι γονέων.
Στα Λύκεια ήδη οι μαθητές έχουν έρθει σε συνεννόηση με τους καθηγητές για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων.

Για ακόμη μια χρονιά οι ψησταριές θα στηθούν στον αύλειο χώρο, όπως και τα τραπέζια με τις καρέκλες, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να παρευρεθούν και μουσικά συγκροτήματα.
Οι καιρικές συνθήκες αναμένεται να είναι καλές, ένα ακόμη κίνητρο για την πραγματοποίηση του εθίμου της Τσικνοπέμπτης.
Στα σχολεία οι τρεις με τέσσερις ώρες αφοσιώνονται στη διδασκαλία και οι τελευταίες δύο με τρεις ώρες για τη διοργάνωση της εκδήλωσης.
Οι δραστηριότητες της Τσικνοπέμπτης εντάσσονται συνήθως σε κάποιο πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων, αφού το υπουργείο Παιδείας δεν έχει θεσμοθετήσει τέτοιου είδους εκδηλώσεις και ουσιαστικά πραγματοποιούνται βάσει εθίμου.

Φέτος αναμένεται να το τσικνίσουν 30 έως 40 σχολεία στη Μαγνησία, αν και σύμφωνα με κάποιους εκπαιδευτικούς κύκλους, ο σχετικός αριθμός μπορεί να είναι υψηλότερος.
Πάντως οι κρεοπώλες βλέπουν θετικά την όλη εξέλιξη, καθώς οι πωλήσεις κρεατικών αυξάνονται αυτές τις ημέρες μετά μάλιστα από μια περίοδο σχετικής ανομβρίας και ενόψει της Σαρακοστής.
Άλλωστε μεγάλες σχολικές μονάδες με 300 και 400 μαθητές δεν αποκλείεται να παραγγείλουν χιλιάδες τεμάχια σουβλάκια και λουκάνικα.
Εκπαιδευτικοί αναφέρουν πως η Τσικνοπέμπτη δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να χαλαρώσουν από το καθημερινό ασφυκτικό πρόγραμμα και αυτό γίνεται ουσιαστικά τις τελευταίες δύο διδακτικές ώρες.

πηγή: e-thesssalia
φωτο: από την Τσικνοπέμπτη 2017 στο ΕΠΑΛ Αλμυρού