Υπόθεση Κασόγκι: Επτά υπόπτους και μια μαύρη Mercedes ψάχνουν οι Τούρκοι

Υπόθεση Κασόγκι: Επτά υπόπτους και μια μαύρη Mercedes ψάχνουν οι Τούρκοι

Σε μια μαύρη Mercedes και σε τουλάχιστον επτά ύποπτα πρόσωπα φαίνεται πως εστιάζει η έρευνα των τουρκικών Αρχών για την πολύκροτη εξαφάνιση του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, ο οποίος αγνοείται από τις 2 Οκτωβρίου και εθεάθη τελευταία φορά να μπαίνει στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Η τούρκικη Αστυνομία εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο ο βετεράνος δημοσιογράφος να δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο, καταγγελία που απορρίπτει το Ριάντ. Την Τρίτη το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε γνωστό πως η Σαουδική Αραβία δέχτηκε να γίνει αυτοψία μέσα στο προξενείο, όμως δεν είναι σαφές εάν θα υπάρχουν περιορισμοί.

Ο τουρκικός τηλεοπτικός σταθμός NTV μετέδωσε πως οι Αρχές προσπαθούν να ταυτοποιήσουν επτά άτομα που μπήκαν στο διπλωματικό κτήριο μισή ώρα πριν τον Κασόγκι και αναχώρησαν περίπου τρεις ώρες αργότερα. Φέρεται να επιβιβάστηκαν σε δύο αυτοκίνητα με πινακίδες που έχουν αναγνωριστεί από την Αστυνομία.

Προηγουμένως υπήρχαν διαρροές στον τουρκικό και στον διεθνή Τύπο πως η Αστυνομία εξετάζει περίπου 15 πολίτες της Σαουδικής Αραβίας που εγκατέλειψαν την Τουρκία με δύο ιδιωτικά αεροσκάφη μετά την εξαφάνιση του βετεράνου δημοσιογράφου. Αμφότερες οι πτήσεις είχαν προορισμό το Ριάντ, η μια έφτασε μέσω Ντουμπάι και η δεύτερη μέσω Αιγύπτου.

Δεν είναι σαφές εάν οι επτά ύποπτοι στους οποίους περιλαμβάνονται στους 15 ή εάν πρόκειται για διαφορετικές ομάδες υπόπτων.

Ένα ακόμα μέτωπο στο οποίο εστιάζουν οι Τούρκοι είναι τα αυτοκίνητα που ήταν κοντά στο προξενείο και μπορεί να μετέφεραν τον Κασόγκι, ζωντανό ή νεκρό, σε άλλη τοποθεσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Wall Street Journal» οι αστυνομικοί προσπαθούν να εντοπίσουν μαύρο αυτοκίνητο μάρκας Mercedes που έφτασε στο συγκρότημα του προξενείου και αναχώρησε ενώ ο Κασόγκι θεωρητικά βρισκόταν μέσα στο κτήριο.

Η όλη έρευνα περιπλέκεται από το γεγονός ότι σύμφωνα με του Σαουδάραβες το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας στο προξενείο δεν εγγράφεται, με συνέπεια η Αστυνομία να βασίζεται σε κάμερες στον δρόμο.

Ο Κασόγκι είναι επικριτής των πολιτικών της σαουδαραβικής κυβέρνησης και τακτικός αρθρογράφος στην αμερικανική εφημερίδα Washington Post. Τα τελευταία χρόνια ζει αυτοεξόριστος στο εξωτερικό, κυρίως στο Μέριλαντ των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ζητήσει την άμεση διερεύνηση της εξαφάνισής του.

Πηγή: www.skai.gr/news