Eπετειακή εκδήλωση για τη συμπλήρωση 111 χρόνων από την θεμελίωση της Ευξεινούπολης (βίντεο&φωτο)

Eπετειακή εκδήλωση για τη συμπλήρωση 111 χρόνων από την θεμελίωση της Ευξεινούπολης (βίντεο&φωτο)

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΥΞΕΙΝΟΥΠΟΛΗΣ

1907-2018: ΤΑ 111 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΥΞΕΙΝΟΥΠΟΛΗΣ

Μια πρωτοποριακή και ξεχωριστή επετειακή εκδήλωση, απόλαυσαν όσοι βρέθηκαν το βράδυ της Κυριακής 7 Οκτωβρίου, στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου Ευξεινούπολης. Με αφορμή τη συμπλήρωση 111 χρόνων από την θεμελίωση της Ευξεινούπολης, 14 κυρίες, μέλη της Λέσχης Ιστορίας Λόγου και Τέχνης του Πολιτιστικού Συλλόγου Ευξεινούπολης, ξεδίπλωσαν το ταλέντο και τη φαντασία τους, για να παρουσιάσουν τις πολλές όψεις, που έχει «ο Τόπος μου: ο Κόσμος μου». Το θέμα της εκδήλωσης πολύπλευρα παρουσιάστηκε με ποίηση, λογοτεχνία, πρωτότυπα κείμενα, video, παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια, έντεχνο τραγούδι και πολλές φωτογραφίες από την συλλογή του καταξιωμένου φωτογράφου Νίκου Μεταξιώτη.

Συμμετείχαν: Τα μέλη της Λέσχης Ιστορίας, Λόγου και Τέχνης: Χρύσα Μαρδάκη-Ειρήνη Μπάιμπα- Ελένη Κότση-Φωτεινή Σαρακατσάνου-Ευγενία Παρίση-Δέσποινα Κακασή-Εύη Μπάκα-Λένα Μπελεγρίνη -Μαρουλία Ζουρούδη-Ειρήνη Μάμαλη-Καίτη Τέφογλου-Ζωή Χατζή-Βούλα Φυτιλή-Ζανέτα Ψύλλου. Το γυναικείο  φωνητικό  σύνολο του Ωδείου Αλμυρού με την μαέστρο κ. Μαριάννα Σαμαρτζή: Μαρία Αγγελή-Καλλιόπη Καλογήρου-Σωτηρία Βλαχονάτσιου-Αναστασία Κεχαγιά. Χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Ανατολικής Ρωμυλίας Ευξεινούπολης με δάσκαλο τον κ. Αντώνη Στάμο. Χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ευξεινούπολης και Περιχώρων «η Στάνη» με δάσκαλο τον κ. Δημήτρη Σαμουρέλη. Ο Νίκος Μεταξιώτης με φωτογραφίες του και ο Κώστας Κολώνης στην επιμέλεια  ήχου και εικόνας. Τα γλυκά που κεράστηκαν όλοι οι παρευρισκόμενοι στο τέλος της βραδιάς, ήταν ευγενική προσφορά των κ. Δημήτρη και Άρη Χρήστου του ζαχαροπλαστείου «Ελληνικόν».

Την εκδήλωση παρακολούθησαν: Η Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη, η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο Δήμαρχος Αλμυρού κ. Δημήτριος Εσερίδης, η εντεταλμένη σύμβουλος του Δημάρχου σε θέματα Παιδείας, και Διευθύντρια του Γυμνασίου Ευξεινούπολης, κ. Μαρία Σταυραντώνη, ο Αρχιμανδρίτης π. Γεώργιος Γιαννιός, ο Πρόεδρος της Δημοτικής κοινότητας Ευξεινούπολης κ. Αργύριος Τέφογλου, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Δημήτριος Τσούτσας, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Επιτροπής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Αλμυρού κ. Δημήτριος Κουρκούμπας, ο Διευθυντής του Γενικού Λυκείου Αλμυρού κ. Γιάννης Θεοδώρου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου «φίλοι του δάσους Κουρί» κ. Γιάννης Δεληζήσης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ευξεινούπολης και Περιχώρων «η Στάνη» κ. Γιάννης Πρεβεζάνος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ανατολικής Ρωμυλίας Ευξεινούπολης κ. Ανδρέας Τσερκεζίδης, η εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας  Συλλόγων Ανατολικής Ρωμυλίας κ. Γερακίνα Μηνούδη, ο πρόεδρος της Κοινότητας Διαλόγου Σύνθεσης κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Επίτιμος Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ευξεινούπολης κ. Αλέξανδρος Καραμπάσης και πλήθος κόσμου

Η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ευξεινούπολης κ. Χρύσα Μαρδάκη, αρχικά αναφέρθηκε στο θέμα της εκδήλωσης «ο Τόπος μου: ο Κόσμος μου» και στην επέτειο που τιμά κάθε χρόνο ο Σύλλογος λέγοντας:

«Εκείνο το θεμέλιο λίθο, που στέριωσε την Ευξεινούπολη ένα απόγευμα του 1907, που ήταν πέτρα μα άπλωσε ρίζες και ψήλωσε τον τόπο μας, που ήταν άψυχη πλάκα, μα ζωντάνεψε ελπίδες, στύλωσε ψυχές, έγινε φως Ελληνικό και εικόνα ζωής, εκείνο το θεμέλιο λίθο, που ακλόνητος βαστά και τη δική μας ζωή σύψυχη, θυμάται και σκάβει κάθε χρόνο να βρει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ευξεινούπολης Θυμάται τις γενιές, που αποκόπηκαν από τον τόπο τους κι αυτός σαν ίσκιος τους ακολουθούσε. Σκέφτεται τους ανθρώπους που ο τόπος τους ξένος κι άγνωστος, από μακριά χαιρετισμούς τους με γράμματα και φωτογραφίες. Υποκλίνεται στους ανθρώπους, που τόπο τους έχουν όπου το δίκιο αβίαστο σαν ποτάμι κυλάει στις συνειδήσεις, όπου το βοήθεια σαν αγκαλιά σκεπάζει τ’ άδεια σώματα, όπου ο αέρας μοσχοβολά αγάπη και συμπόνια. Ποιος είναι ο τόπος μας άραγε, που βρίσκεται, τι μας τάζει και δέσμια για πάντα κρατά την καρδιά και το μυαλό; Σε ποια πατρίδα είναι οχυρωμένος, σε ποια γη φυλαγμένος σε ποιο σπίτι είναι κλεισμένος, σε ποια μάτια καθρεφτισμένος; Οι μακρινοί μας πρόγονοι, πάντως, τούτο μας έμαθαν, πως  οι τόποι κι οι πατρίδες φτιάχνονται από βουνά, κάμπους και θάλασσες, μα ανασαίνουν με των ανθρώπων τις ανάσες και λάμπουν κι αστράφτουν στο φως των πιο αγαπημένων μας ανθρώπων, τόσο που ο τόπος τούτος γίνεται ο κόσμος μας»

Στο τέλος της εκδήλωσης, αφού ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλλαν στην επιτυχία της βραδιάς και ανακοίνωσε τα προγράμματα, που θα λειτουργούν τη νέα σαιζόν (ζωγραφικής για παιδιά, ζωγραφικής για μεγάλους, παραδοσιακού τραγουδιού, κεραμικής, κοπτικής-ραπτικής-πατρόν) και τα τμήματα κεραμικής, μουσικό «λαϊκοί και όχι μόνο», Λέσχη Ιστορίας Λόγου και Τέχνης, έκλεισε την εκδήλωση με τα παρακάτω:.

«Κυρίες και κύριοι, ο τόπος μας κι όπως ο καθένας μας τον αντιλαμβάνεται: ως τοπίο στη γεωγραφία ή στην ανθρωπογεωγραφία, ως πραγματικό ή ονειρικό μέρος, είναι η πιο ακριβή μας περιουσία κι είναι μόνο μια αγκαλιά λουλούδια, που τα χρώματά τους λαμπρύνουν τις μέρες μας και τ’ αρώματά τους ευωδιάζουν με άγιο μύρο τη ζωή μας. Πολλοί από μας σπάνια το συνειδητοποιούμε. Κι όμως, κάπου-κάπου, όταν τα μάτια μας στενεύουν από τις έγνοιες και τις λύπες και το μυαλό μας χύνεται από ταραχή ή απελπισία, σκεφτείτε τότε: σκεφτείτε ότι αυτό που στο πιο βαθύ σκοτάδι από μια χαραμάδα μας ρίχνει φως και σαν αεράκι μια ανάσα μας φέρνει στο στόμα, είναι μια προσδοκία, μια ανάμνηση ή μια λάμψη έστω, του άγιου τόπου του γαληνέματος της ψυχής μας. Μπορεί να μην είναι όσο μακριά νομίζετε. Μπορεί να είναι ακριβώς δίπλα σας και αξίζει όσο τίποτα άλλο να τον βρείτε!»